Regelmatig komt het voor dat er vragen worden gesteld over de toekomst van de boeddhistische organisatie Maha Karuna Ch’an en met name over het geestelijk leiderschap ervan. In de zomersesshin van dit jaar is dit onderwerp aan de orde gekomen en toegelicht.

Het is de wens van Ton Lathouwers (86) om het geestelijk leiderschap van Maha Karuna Ch’an te blijven vervullen, zolang hij daartoe fysiek en mentaal in staat is. Dit betekent dat hij de sesshins blijft leiden en de teisho’s geeft. Voor Lathouwers is het een innerlijke missie om zijn unieke boodschap door te blijven geven zolang hij daartoe in staat is. Alleen bij uitzondering worden teisho’s door filosoof en zenleraar André van der Braak gegeven. In de toekomst wil Lathouwers het liefste dat Maha Karuna Ch’an door meerdere dharmaopvolgers zal worden gedragen en voortgezet.

transmissie

In de loop van de jaren hebben Greet Limpens (overleden 2014), zr. Elisabeth Dinnissen, André van der Braak, Bieke van der Kerckhoven (overleden 2015) en Elsbeth Wolf van Ton Lathouwers transmissie ontvangen. Lathouwers is voornemens om in de loop van de komende jaren aan meer mensen transmissie te geven. Degene die transmissie ontvangt mag een sangha oprichten en leiden. André van der Braak is in februari 2018 in Baarn begonnen met de oprichting van een sangha en onder zijn leiding zal hij ook sesshins organiseren, waarin de nadruk ligt op het bestuderen van boeddhistische teksten en soetra’s. Hiermee komt Van der Braak tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van Ton Lathouwers om bestudering van boeddhistische teksten in het programma aan te bieden.

Prof. dr. Ton Lathouwers (1932) studeerde wis- en natuurkunde, en Slavische talen en letterkunde. Hierna volgde hij gedurende vier jaar een studie vergelijkende cultuur- en godsdienstwetenschappen over de ontmoeting tussen Oost en West. In 1968 werd Ton Lathouwers benoemd tot gewoon hoogleraar Russische letterkunde te Leuven, met een nevenopdracht aan de theologische faculteit: religieuze thematiek in de moderne literatuur. In 1987 verkreeg Ton Lathouwers zijn officiële autorisatie (transmissie) als leraar Chinese Rinzai Chan van de Chinese Ch’anmeester Teh Cheng. Sindsdien begeleidt hij zengroepen in Nederland, België en Zweden.

Ton Lathouwers is één van de meest liberale zenleraren in het Nederlandse taalgebied. Als docent en hoogleraar in Leuven (Slavische letterkunde) getuigden zijn colleges al vroeg van het appél van hart tot hart. Kort na zijn benoeming tot hoogleraar in 1968 begaf hij zich op de zenweg. Hij bereisde onder andere Japan, Thailand, Birma en ook Indonesië. Daar legde hij zich toe op de studie van het Chinese Rinzai (Lin Chi)-ch’an traditie onder leiding van ch’an-meester Teh Cheng (S.A. Jinarakkhita), die Ton in 1987 transmissie als zenmeester verleende. Bij die gelegenheid werd hem de naam Hui Yu toegekend, wat ‘vriend van wijsheid’ betekent.

De begeleiding door Ton is persoonsgericht en stelt de ontmoeting – idealiter van hart tot hart (i shin den shin) of van kwetsbare mens tot kwetsbare mens – centraal, in teisho (zen-toespraak), dokusan (dialoog met de leraar) en sinds kort vooral mutual inquiry (samen bevragen).

Bron Maha Karuna Ch’an.

 

Categorieën: Chinees boeddhisme, Achtergronden, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ton Lathouwers (86) blijft geestelijk leiderschap Maha Karuna Ch’an vervullen

  1. Babeth M. VanLoo schreef:

    Wat Een blessing dat Ton zijn energie nog wil geven en zijn wijsheid wil delen om degenen onder ons die op het pad zijn te steunen en ‘verlichten’. Hij heeft mij vele momenten van inzicht geschonken. Dank, dank
    Babeth M VanLoo