Monniken, de wereld staat in brand
De wereld gaat op in rook
De wereld beeft
Door het vuur van hebzucht
Door het vuur van haat
Door het vuur van pijn, verdriet en wanhoop

Zoek vrede niet buiten jezelf
Vrede komt van binnenuit

De Boeddha
(India, 600 v.C.)

De wereld van vandaag is chaotisch en overweldigend. Vrede is een ver verwijderd ideaal maar een dringende noodzaak. Zowel in ons persoonlijke leven als in de grotere wereld. Hoe verwezenlijken we dit ideaal? Hoe behouden we innerlijke vrede in een turbulente en gewelddadige wereld? Met het onderricht over de ontwikkeling van inzicht en liefde biedt de Boeddha een radicale oplossing. Dit onderricht is in deze tijd even relevant als 2600 jaar geleden.

Sister Virañani zal haar unieke kijk op deze praktijken van vrede delen, als vrouw, als wetenschapper en als non in de Birmese boeddhistische traditie. Op vrijdag 15 juni is Sister Virañani te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Haar Engelstalige dhammatalk wordt samenvattend vertaald door Paul Van hooydonck.

Als boeddhistische bedelnon is Sister Virañani afhankelijk van dana (vrijwillige bijdragen) voor haar bestaan. Aanwezigen krijgen de gelegenheid deze spirituele praktijk (vrijgevigheid) te beoefenen. Deze bijdragen dekken voeding, onderdak, reiskosten en medische uitgaven van Sister Virañani.

Sister Virañani is boeddhistische non en komt uit de VS (Hawaii). Ze is diep geworteld in de dhamma door beoefening, studie en het doorgeven van de dhamma. Ze mediteert sedert 1979 in o.a. de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw, de Thaise woudtraditie en heeft gewerkt in de Insight Meditation Society in de VS. Sister Virañani werd in 2006 als Bhikkuni (non) gewijd in Birma (Myanmar) met Sayadaw U Pandita als leermeester, en is nu verbonden aan een gerenommeerd meditatiecentrum (Chanmyay Myaing van U Indaka Sayadaw). Ze heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van retraites over de hele wereld. Ze spreekt met veel compassie en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Eén van haar specialiteiten is mettameditatie.

Praktisch: Vrijdag 15 juni 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws, Achtergronden, Theravada
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu