In een poging wereldleiders te informeren over de situatie in de regio Rakhine heeft nu ook de Birmese vicepresident U Henry Van Thio zich uitgesproken over de situatie in zijn land. Hij stelt dat het lijden en geweld niet alleen moslims en Rakhine gemeenschappen treft maar ook andere minderheidsgroepen in die provincie. Tot nu toe ligt bij de media en regeringsleiders alleen het accent op de situatie van de moslim Rohingya.
De vicepresident zegt dat zijn regering diep bezorgd is over de situatie maar ziet ook lichtpuntjes. Volgens hem is de situatie in Rakhine regio verbeterd en zijn er sinds vijf september geen gewapende conflicten meer gemeld. De regering onderzoekt wat de oorzaak is van de massale exodus in de afgelopen weken naar Bangladesh, al jaren vluchten met name moslims de grens met Bangladesh over maar de uittocht is nog nooit zo groot geweest als nu het geval is.
De vicepresident stelt dat weinig bekend is dat de grote meerderheid van de moslimbevolking in Birma (Myanmar) besloten heeft om in hun dorpen te blijven. Erkennend dat zijn regering in eerste instantie moet reageren en verantwoordelijkheid dreigt voor de situatie in de regio Rakhine, kondigde hij ook een nationaal onderzoek aan.
Maar humanitaire hulp blijft een topprioriteit, zei de leider van de Birma, eraan toevoegend dat de regering vastbesloten is ervoor te zorgen is dat iedereen steun krijgt, zonder enige vorm van discriminatie. De vicepresident zei ook dat dat repatriëring naar Birma van de ontheemden die naar Bangladesh zijn gevlucht elk moment in gang kan worden gezet.
Hij noemt de recente gebeurtenissen in Rakhine een pijnlijk moment op de lange weg en moeilijke vooruitgang naar vrede, welvaart en democratie. ‘Onze overgang naar democratie is breekbaar. Op dit belangrijke moment in de geschiedenis van onze natie, vragen wij de internationale gemeenschap om onze inspanningen voor vrede, welvaart en democratie te blijven ondersteunen.’
Ujukarin zegt
Wederom grootspraak, propaganda en liegen dat het gedrukt staat. De term ‘van de in Birma geregistreerde ontheemden’ is een gotspe omdat alle Rohyinga juist in 1982 hun Birmese identiteit ontnomen is.
Als ze nu eens zouden beginnen alle uitingen van xenofobie en haat te verbieden en monnikken die deze doorzetten (zoals Wirantu) in de cel te gooien, DAN zou er kans op vrede zijn; en vervolgens nog wel wat andere stappen, zoals staatsburgerschap voor een ieder die al generaties lang in Birma woont en minstens dus voor een ieder van wie dat in 1982 was afgepakt…
With folded palms,
kees moerbeek zegt
Ik begrijp de ophef. Maar Birma is ver weg en het is eenvoudig om daar principieel en verontwaardigd over te doen. Vooral blijven doen, maar hoe staat het hier met xenofobie en haat?
Geef staatsburgerschap aan mensen die generaties lang in Birma wonen. Er zijn mensen die al generaties lang het staatsburgerschap van ons land hebben, maar toch als buitenstaanders behandeld worden. Een aantal heeft een dubbel paspoort en daardoor worden ze met wantrouwen bejegend.
Kun je daar iets wijs over schrijven, Ujukarin? De meesten van ons kunnen niet bij je praatjes zijn :-)
Ujukarin zegt
Wel uitgebreid gedaan vorig najaar alhier en dan nog als toegift de twee verkiezings-lezinkjes (die voor de hoge uitzondering niet IRL gegeven waren). Dus ook voor Olland volop met je eens, maar aan de kant van die mensen moet vaak OOK wat gebeuren. Niet alleen moslim-allochtonen maar ook de voorbeeld Srilankaanse familie in UK die ik in dat praatje beschreef. Op aanvraag plaats ik de links hier wel weer ;-)
With folded palms,