Hoogopgeleide vrouwen stellen het moederschap te lang uit omdat ze hun vrijheid en baan niet willen opgeven. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek onder ruim 10.000 vrouwen tussen de 20 en 45 jaar uit Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, China, Australië en Rusland. De gevolgen: ongewilde kinderloosheid en een financiële bedreiging voor de steeds ouder wordende samenleving.
Ook angst voor de bevalling (38%), een minder spannend seksleven (28%), twijfel aan eigen opvoedkwaliteiten (33%) en onverwerkte jeugdtrauma’s (33%) spelen een rol bij het uitstellen van kinderen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlandse babydilemma-coach Ida Kersseboom. De resultaten staan in haar boek Het Babydilemma dat deze maand verschijnt.
‘De komst van een kind schrikt vooral gelukkige, emotioneel stabiele en zelfbewuste hoogopgeleide vrouwen af’, aldus Kersseboom. ‘Deze vrouwen zijn volop bezig met hun studie, carrière en hobby’s. Ze denken zeeën van tijd te hebben. Maar hoe ouder ze worden, hoe groter de tijdsdruk en het risico op ongewilde kinderloosheid.’ Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas moeten vrouwen juist eerder en meer kinderen gaan baren om straks financieel zorg te dragen voor de ouder wordende Nederlandse samenleving. ‘Daar zijn gemiddeld 2.1 kinderen per vrouw voor nodig. Nu is dat 1.6. Dat is echt te weinig’.
Ook partners twijfelen over het nemen van kinderen. Een derde van de ondervraagde vrouwen blijkt namelijk een relatie te hebben met onenigheid over een kinderwens.
Paulien van Poppel zegt
Ik begrijp niet goed hoe er nog gepleit kan worden voor het nemen van (meer) kinderen. Menselijke overbevolking bedreigt de zee, aarde en alle levende wezens. Ik hoop niet dat iemand kinderen baart om mij straks te verzorgen. (Alleenstaand en zonder kinderen). De laatste jaren van een leven zijn vaak niet zo fijn. Als een merel iets aan zijn vleugel krijgt gaat hij dood. ik merk, dat ik ook vaak erg aan mezelf denk en dat bij tegenslag idealen flinterdun zijn. Laten we bij onze acties ook de andere levensvormen denken. Dat zou mijn wens zijn.
Nicole zegt
Dat is mijn wens ook.
Dank je wel Paulien voor je reactie en je mededogen.
WAM van Loenen zegt
We willen hoogopgeleide vrouwen in belangrijke fulltime functies en dan is het nu blijkbaar weer niet goed. Tja, dat is moeilijk te combineren met het managen van een gezin; vraag het maar aan de hoogopgeleide mannen in fulltime functies, weinig thuis, ze laten ten aan zien daarvan veel aan ‘moeder de vrouw’ over. Nu generaliseer ik even. Belangrijke functies zouden eigenlijk ook in part-time verband moeten kunnen maar dat wil men (nog) niet.
Gerben zegt
De keuze voor het ouderschap mag natuurlijk geen middel voor economisch beleid zijn (met als doel de financiering van de vergrijzing).
De keuze tussen ouderschap en carrière is vooral voor hoogopgeleide vrouwen nou eenmaal geen makkelijke. Dat zal het ook nooit worden in hoog ontwikkelde landen. Zolang het maar een vrije keuze blijft!
In China heeft de overheid, vanuit economische redenen, de keuze jarenlang beperkt tot 1 kind per vrouw. Heeft ook tot veel problemen geleid.
Jammer overigens dat de percentages niet genoemd worden van de redenen ‘baan niet willen verliezen’ en ‘vrijheid behouden’. Ben wel benieuwd of die substantieel hoger scoren dan de overige redenen.
Ook opvallend dat 1 op de 3 (hoogopgeliede?) vrouwen het ouderschap uitstelt als gevolg van onverwerkte jeugdtrauma’s. 1 op de 3! Vanuit die optiek is het helemaal niet slecht dat er minder kinderen geboren worden. Klint ook als een valide weg naar ‘het opheffen van het lijden’. Of moeten er gewoon meer vrouwen boeddhist worden? :-)
Groet, Gerben (man, ouder van 3 dochters, partner van een werkende moeder, zelf werkend als econoom en boeddhist).