De redactie van het Britse dagblad The Guardian is geïnteresseerd in reacties van mensen die met een vorm van meditatie willen ontstressen of een depressie te boven willen komen.
De meeste mensen kennen wel iemand in hun omgeving die een meditatievorm beoefent, zoals het populaire mindfulness. Of zelf beoefenen. Maar werkt het eigenlijk? Het lijkt erop. Een nieuwe studie, specifiek geënt op de mindfulness-based cognitive therapy (MBCT), geeft hoop op hoe deze therapie kan worden gebruikt door mensen die lijden aan depressies. Deze therapie zou net zo effectief als medicijnen tegen depressies zijn.
Door middel van meditatietechnieken worden patiënten aangemoedigd om hun negatieve gedachten en gevoelens te aanvaarden zonder dat ze hun emotionele toestand veranderen of ze in een spiraal van wanhoop belanden.
The Guardian is een in 1821 opgericht Brits dagblad en wordt uitgegeven door de Guardian Media Group en is eigendom van de Scott Trust. Sinds 1993 behoort de zondagskrant The Observer ook tot de Guardian Media Group. Tot 1959 heette deze krant The Manchester Guardian, in Noord-Amerika wordt de krant nog wel zo genoemd.
bart zegt
Wanneer komt er een onderzoek naar het effect van bidden, volgens christenen word je er vrolijk van en ontstrest het er zijn gevallen bekend dat lammen weer gingen lopen en blinden weer konden zien. Maar er is tot op heden nog geen serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan op de effecten van bidden
G.J. Smeets zegt
Nou, er is al lang geleden vastgesteld dat bidden om een nieuw zakmes geen effect heeft, tenzij je het zó hard doet dat ook je ouders in de kamer ernaast het horen. Dan wil het nog wel eens lukken.
Daisy zegt
Nou Bart, er is serieus onderzoek gedaan naar het effect van bidden. Na bidden konden de blinden weer lopen en de lammen zien.
G.J. Smeets zegt
En het effect van meditatie staat ook al lang bekend als dubbele verlichting: lijden komt in het licht te staan plus het wordt minder zwaar. Lijden in het licht.
André zegt
Peter de Rijk is in 2010 gepromoveerd – UvTilburg – op een onderzoek naar het effect van een cursus bidden bij psychische problemen.
G.J. Smeets zegt
Ehhh… nou nee, het promotie-onderzoek van Peter de Rijk gaat niet over psychische problemen. Het gaat over chronisch psychiatrisch patiënten. En over hun reactie op negen sessies van een cursus ‘bidden’ die de promovendus zelf ontwikkeld heeft. Ter illustratie een paar citaten uit het proefschrift:
– “In het eerste deel van deze studie wordt de context van deze onderzoeksvraag beschreven als transmurale zorg voor chronisch psychiatrische patiënten in een geseculariseerde samenleving.”
– “…van de verkregen gegevens beantwoorden we de onderzoeksvragen positief: deelname aan de cursus bidden leidde tot:
(1) grotere vaardigheid inzake bidden;
(2) grotere tevredenheid inzake bidden;
(3) toename van religieuze coping;
(4) toename van religieus welbevinden.
Daarnaast bleek deelname aan de cursus ook samen te gaan met afname van steunzoekende coping.”
– “De vergelijking van de cursus bidden met mindfulness maakt duidelijk dat beide interventies gebruik maken van technieken en inhouden uit religieuze tradities om welbevinden te vergroten. De verhouding tussen religie en geestelijke gezondheid die in de interventies aan de orde is, is die van religie als therapie. De verschillen houden enerzijds verband met de discipline die de interventie ontwikkelt en de doelgroep, anderzijds met de verschillen in de religieuze tradities waaruit wordt geput.”
– “…de cursus [is] getypeerd als prayer-based cognitive therapy. Een vorm van cognitieve therapie waarin anders dan in mindfulness God wel een plaats heeft en anders dan in christelijke cognitieve therapie de invulling van de godsvoorstelling wordt opengelaten.”
Daisy zegt
Hardlopen schijnt ook het geestelijk welbevinden te bevorderen. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.
Dus ik stel voor dat in centra kinihn wordt afgeschaft en vervangen wordt door gewoon lekker rondjes rennen.
zeshin zegt
Als je een steen in de vijver gooit worden de kringen groter en raken steeds verder van hun oorsprong