Een team artsen van het National Institute of Mental Health en Neuro Wetenschappen (NIMHANS) in India, die al meer dan drie decennia de effecten van yoga en meditatie op de hersenen onderzoeken, gaan zich nu ook richten op de effecten van mindfulness, de van oudsher boeddhistische manier van mediteren. Het zogenoemde yogateam van het instituut wil het onderzoek doen in samenwerking met de Dalai Lama en het Garden of Samadhi Centre, een organisatie die wetenschappelijk inzicht wil integreren met traditionele contemplatieve praktijken.

Het instituut stelde al eerder het positieve effect vast van yoga en meditatie door een combinatie van chemische veranderingen in de hersenen, zoals vermindering van het aanmaken van het stresshormoon (cortisol), veranderingen in de fysiologie van de hersenen, en de psychologische gevolgen die voortvloeien uit yoga. De artsen willen bewijzen dat yoga en meditatie als een wetenschap behandeld dienen te worden in plaats van een louter religieus ritueel.

Het yogacentrum binnen NIMHANS heeft goede resultaten bereikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zoals depressie en schizofrenie en neurologische aandoeningen, zoals epilepsie. Resultaten die te vergelijken zijn met de behandeling met conventionele geneesmiddelen.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mindfulness
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk