De persvrijheid staat onder druk. In veel landen in de wereld worden journalisten gevangen gezet, gemarteld, gedood, of op een andere wijze monddood gemaakt. Het zijn mannen en vrouwen die het vrije woord verkondigen en dat met gevaar voor eigen leven doen. Voor hen is vrijheid van meningsuiting het hoogste goed. De journalisten brengen zaken aan het licht die anderen verborgen willen houden. Ze komen op voor onderdrukten, de mensen zonder stem.
Het is vandaag de Internationale Dag van de Persvrijheid. De dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid, en regeringen eraan te herinneren hun plicht te vervullen het eraan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens en de Verklaring van Windhoek uit 1991 te handhaven.
UNESCO onderstreept sinds 1997 jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.
Dag van de persvrijheid
Drie mei is de werelddag van de persvrijheid, een dag om vermoorde journalisten te betreuren en onze solidariteit uit te drukken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.
Maar het is ook een goede gelegenheid om de doelstelling en verdiensten van de vrije pers te promoten en te benadrukken dat een vrije pers vrede en welvaart kan brengen in deze roerige wereld.
Festival van het Vrije Woord: 3 mei 2016
In Nederland en de westerse wereld zijn persvrijheid en het vrije woord vanzelfsprekend. Hoe anders is dit in andere delen van de wereld. Het recht om te schrijven, te filmen, te fotograferen en te publiceren staat steeds meer onder druk. Dinsdag 3 mei, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, organiseert het Persvrijheidscomité het Festival van het Vrije Woord in De Balie in Amsterdam. Journalisten uit landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is, vertellen over hun ervaringen maar discussiëren ook over de waarden van het vrije woord in Nederland.
De Red Line
Dit jaar is het overkoepelende thema de ‘Red Line. Is er een grens op wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Is er een grens voor het vrije woord in Nederland? Kun je door gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs niet meer alles zeggen? En wie beslist wat wel/niet kan? Wat is hierbij de rol van sociale media ondernemingen zoals Facebook en Twitter? En wat is de rol van de overheid?
De Persvrijheidslezing wordt uitgesproken door de Israëlische schrijver Nir Baram waarna hij in gesprek gaat met Midden-Oosten correspondent Olaf Koens. De Persvrijheidsmonitor wordt gelanceerd, journalist Maurits Martijn (De Correspondent) en Arjan el Fassed (Open State Foundation) praten over online censuur met Daphne van der Kroft (Bits of Freedom), Dominique Weesie (GeenStijl, Powned) en schrijver Anton Dautzenberg over de grenzen van het vrije woord in Nederland. De Chinese journalist Yuan Chang vertelt over online journalistiek in China en cabaretier André Manuel sluit de avond met zijn visie op het vrije woord. Schrijver Leon Verdonschot presenteert het programma in de grote zaal.