Moslims en boeddhisten in het overwegend boeddhistische Sri Lanka verenigen zich om een eind te maken aan door de overheid geïnitieerd geweld tegen de bevolking. In een onlangs uitgegeven verklaring van de mensenrechtenorganisatie Right to Life Organisation (R2LO) staat dat foltering niet thuishoort in een vrije samenleving. Het is wreed en onmenselijk. Het is tijd dat de bevolking en de regering van Sri Lanka zich verenigen tegen het afschaffen van folteren, zegt de organisatie.
De mensenrechtenorganisatie was deelnemer aan een bijeenkomst die op 26 juni georganiseerd was door het Committee for Investigation of Disappearance (CID) –het comité dat zich bezighoudt met het onderzoek naar verdwenen mensen- ter gelegenheid van de Werelddag tegen foltering in Sri Lanka, dat dertig jaar het toneel was van een bloedige burgeroorlog tussen de regering en de moslim Tamiltijgers.
Het evenement werd gehouden in het centrum voor maatschappij en religie in Colombo als onderdeel van het programma genaamd ‘People’s Tribunal for Victims of Torture”. Vele slachtoffers en familieleden van gemartelde mensen waren aanwezig. Sommigen van de aanwezigen zagen hun geliefden nooit meer. Slachtoffers getuigden over wat hen is overkomen na hun arrestatie.
Onder wie Watareka Vijitha Thero, een boeddhistische monnik die verhaalde over de martelingen die hij onderging toen hij opkwam voor de rechten van anderen. De monnik zei vorig jaar onrecht, de verdwijning van onschuldige mensen en onmenselijke arbeidsomstandigheden aan de kaak gesteld te hebben, waarna hij eenentwintig keer werd gemarteld door bewakers van de voormalige president Mahinda Rajapaksa, die in de laatste presidentsverkiezingen van januari werd verslagen door Maithripala Sirisena, na tien jaar van meedogenloos machtsmisbruik. De monnik zei zich te schamen en verdrietig te zijn nu hij zijn verhaal naar buiten bracht.
Watareka Vijitha Thero riep de deelnemers aan de bijeenkomst op om samen te werken en deze wreedheden te doen stoppen. Hij riep de autoriteiten op om op te treden tegen een dergelijke onmenselijke behandeling. ‘De moordenaars van onze familie zijn nog steeds werkzaam bij de politie en ongestraft. De regering moet het land niet willen regeren met deze criminelen.’
Sri Lanka is van oudsher een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.
Bron BNN.