Vandaag wordt in Maastricht Roze Zaterdag gevierd. De Roze Zaterdag is een jaarlijks georganiseerde thema- en feestdag en heeft naast ontmoeting, feestelijkheid en zichtbaarheid ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit in tegenstelling tot de eveneens jaarlijkse Amsterdam Gay Pride, dat oorspronkelijk vooral een feest rondom de Canal Parade was. Tegenwoordig hebben beide evenementen zowel een politieke als een feestelijke kant.
Heel 2015 mag Maastricht zich “Roze Stad van Nederland” noemen. Het hoogtepunt van dit Roze Jaar is de Landelijke Roze Zaterdag op 20 juni. In het Centre Céramique kunnen bezoekers tot en met 21 juni terecht voor de tentoonstelling “Gijsen, flikker op!”, over het ontstaan van Roze Zaterdag in Nederland. Ook kunnen deelnemers en gasten vol trots over het Regenboogzebrapad lopen op het Vrijthof. Het zebrapad is op 29 maart op de hoek van Grote Staat en het Vrijthof feestelijk onthuld. De gemeente Maastricht en de organisatie Maastricht Colours You 2015 willen met het regenboogzebrapad aandacht vragen voor de acceptatie van minderheden.
Het regenboogzebrapad blijft het hele jaar liggen. De kleurenbanen op het wegdek zijn gratis aangebracht door Arnold Maassen Groep. Na Utrecht is Maastricht de tweede stad in Nederland met een regenboogzebrapad. Eerder werden al regenboogzebrapaden aangelegd in Sydney, West Hollywood, Vancouver en Brighton.
Het woord “regenboogzebrapad” is sinds de start van dit initiatief in oktober 2014 gebruikt, mede naar analogie van andere steden. Het gaat hier echter niet om een zebrapad met de betekenis van oversteekplaats waar voetgangers ongehinderde doorgang dienen te verkrijgen bij het oversteken van de weg. Om deze verwarring te voorkomen en de verkeersveiligheid te waarborgen zijn de kleurenbanen daarom in de tegengestelde richting aangebracht.
Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend evenement dat elk jaar in een andere stad plaatsvindt.
Tijdens de Roze Zaterdag zal in Maastricht de Landelijke Voorlichters dag worden georganiseerd. Tijdens dit evenement komen alle COC voorlichters uit heel Nederland samen in Maastricht. Er staan diverse trainingen, intervisies en kennismakingen op het programma. Er zullen tijdens deze dag ook diverse artiesten optreden. “Maastricht is een internationale en tolerante stad. Iedereen is hier welkom. Met dit initiatief willen we dat onderstrepen. Tegelijkertijd willen we als roze stad voor het jaar 2015 mensen stil laten staan bij de acceptatie van minderheden,” aldus wethouder Gerdo van Grootheest.
The Belgian Pride is de Belgische versie van de Gay Pride Parade. Het is een coming-out evenement voor holebi’s met een feestelijk, politiek en cultureel karakter en vindt elk jaar plaats op de zaterdag die het dichtste valt bij de 17e mei, de Internationale Dag tegen Homofobie. Oorspronkelijk heette dit evenement net als in Nederland Roze Zaterdag.
The Belgian Pride wordt jaarlijks georganiseerd door een gelijknamige vzw, die bestaat uit de drie federale holebi-trans koepels, namelijk çavaria (de Vlaamse federatie), Regenbooghuis Brussel (de Brusselse federatie) en Arc-en-Ciel Wallonie (de Waalse federatie). Ieder jaar komen zo’n 100.000 personen naar Brussel voor deze gelegenheid.
The Belgian Pride heeft een veel politieker karakter dan in Nederland, alleen al vanwege de Nederlandse/Franse/Duitse taalgemeenschappen c.q. gewesten. Een andere uiting van het politieke karakter zijn de 10 punten, ook wel bekend als het eisenplatform, waarvan een antidiscriminatiewet en het openstellen van het burgerlijk huwelijk en het adoptierecht voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen de belangrijkste waren.
Naast deze politieke en demonstratieve kant is er een feestluik, dat een straatfeest, een concert en een fuif omvat. Hoogtepunt van de festiviteiten is een optocht door de straten van Brussel, waaraan tal van, al dan niet holebi-gerelateerde organisaties, instellingen, horecagelegenheden en politieke partijen meedoen. Ook het publiek kan zich hierbij aansluiten en meelopen.
Net zoals in Nederland naast de demonstratieve Roze Zaterdag de vooral feestelijk bedoelde Amsterdam Gay Pride is gekomen, zo kent België, naast de Belgian Pride, sinds 2008 ook de jaarlijks in Antwerpen gehouden Antwerp Pride.