Met slechts een rugzak en zonder een cent op zak vertrok de Utrechtse boeddhistische zen-monnik Maarten Olthof (58) op 9 mei dit jaar te voet richting de Italiaanse stad Assisi. Met zijn tocht hoopt de Utrechter geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.
Tijdens zijn reis stopt de zen peacemaker boeddhist honderd keer om lezingen te houden over Nepal en het werk dat zijn Stichting Vajra er verricht. Op die manier hoopt Olthof mensen te overtuigen om te doneren. Op zijn wandeltocht vanuit zijn thuisstad Utrecht (Nederland) helemaal tot Assisi (Italië) doet Maarten Olthof ook Geraardsbergen aan. De Oudenbergstad die vooral bekend is van de legendarische rol van de Muur als scherprechter in de vroegere Ronde van Vlaanderen, is sinds de middeleeuwen ook een vaste stopplaats voor Compostella-gangers. Toen heette het vaste waarde dat bedevaarders in de voormalige St.-Adriaansabdij een stempel gingen ophalen om hun tocht te valideren. Dat gebruik is pas opnieuw in gebruik genomen. Omdat de Abdij allang niet meer bestaat, kunnen bedevaarders nu terecht in de Toeristische Dienst, de Permanensje, om er hun begeerde stempel af te halen.
Bij zijn doortocht in het Vlaamse Geraardsbergen organiseren de Giesbaergske Koleuren Gazette en Zen Sangha een voordracht op woensdag 20 mei, om 19.30 uur in Hunnegem, Gasthuisstraat 100 in Geraardsbergen.
Olthof kiest er voor om naar het Italiaanse Assisi te stappen, omdat er zich een belangrijke spirituele gebeurtenis voordeed in het Christelijke geloof: Franciscus van Assisi stichtte er in de dertiende eeuw de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders.
Met zijn initiatief probeert de Nederlandse zenmonnik de nodige fondsen te verzamelen om zijn project in Nepal verder te zetten: met Stichting Vajra wil hij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Nepal en aan het welzijn van de mensen in dit land.
De desastreuze gevolgen van de aardbeving van vorige en deze maand zetten de Utrechtse Zen Peacemaker nog meer in actie. Vanuit zijn centrum, de Vajra Academy, de eerste groene school in Nepal met een zonneoven project, kan hij met zijn medewerkers meteen hulp bieden.