• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje

9 februari 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Een variant op dit recept kreeg ik enkele weken geleden in mijn mailbox in het kader van donderdag veggiedag, een initiatief van het Belgische EVA. Omdat ik nog oude hazelnoten achter in de kast vond, uit eigen tuin, en restjes oud brood had, leek dit me een lekker recept om van die restjes af te komen. Ik hou bovendien erg van ovenschotels met een knapperig en kruidig korstje, ik hou van pompoen, van paddenstoelen, van mediterrane kruiden; een recept naar mijn hart.

Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen. Het resultaat ziet er feestelijk uit, en is erg lekker. Met dit recept kun je natuurlijk eindeloos variëren.

Ingrediënten (4-6  personen)

  • 1 kg aardappels
  • 300 ml sojaroom
  • 700 g prei (in de lengte gehalveerd, goed schoongemaakt, ontdaan van het donkerste groen en in stukjes van ½ cm)
  • 500 g of meer pompoen (in deze tijd van het jaar geschild, in kleine dobbelstenen gesneden, ca. 1 cm)
  • ½ theelepel chilipoeder, of 1 theelepel zelf gemaakte “chilipoeder”
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 500 g paddenstoelen (in plakken gesneden)
  • 5 teentjes knoflook
  • citroensap
  • hazelnootolie
  • 3 à 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 60 g hazelnoten
  • enkele oude boterhammen (of korsten), of enkele eetlepels paneermeel
  • verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, … (pas op met tijm, dat gaat gauw overheersen).

Voor de kruidenkorst

Rooster de oude boterhammen in een broodrooster of in de oven, al dan niet met wat olijfolie en knoflook. Rooster gerust wat meer, als je toch bezig bent met de verwerking van restjes, maak bij voorbeeld croutons voor in de soep of salade. Die oven moet toch aan voor de pompoen en de ovenschotel. Hak de hazelnoten tot kruimels in een keukenmachine, samen met de fijngesneden verse kruiden, 1 teentje knoflook, het geroosterde brood en 4 el olijfolie. Hak alles tot kruim. Proef en breng stevig op smaak met peper en zout.

Voor de ovenschotel

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze even uitdampen in de pan. Stamp ze tot puree, samen met een royale scheut olijfolie en ongeveer 100 ml room. De puree moet smeuïg zijn, want ze zal straks in de oven nog wat droger worden. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.

Terwijl de aardappelen koken, kun je de prei smoren. Verhit een laagje olijfolie in een grote pan. Roer er de prei door. Temper het vuur en laat de prei in minstens 30 minuten zacht worden, met een snufje zout. Op het einde moet de prei zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers tot moes kunt knijpen. Haal de pan van het vuur en fris de smaak op met citroensap. Roer er de rest van de room door. Dat lijkt veel, maar de room zal zich straks verspreiden in de ovenschotel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Rooster intussen ook de pompoen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep de dobbelsteentjes in een kom, giet er een scheut hazelnoot- of olijfolie over en strooi er naar smaak zout, chilipoeder, gemalen korianderzaad of een andere smaakmaker over. Meng grondig, want alle stukjes pompoen moeten bedekt zijn met de kruidige olie. Spreid ze uit over een bakplaat en laat ze garen in de oven tot ze bruine randjes krijgen. (ca. 20 minuten). Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C; straks heb je hem nog nodig.

Ovenschotel met prei.
Ovenschotel met prei.

Roerbak de paddenstoelen in een zeer hete koekenpan, met een scheut olie. Het vocht moet snel verdampen en de randjes mogen verschroeien. Op die manier krijgen de paddenstoelen een lekkere diepe smaak. Haal de pan van het vuur, laat haar nog een beetje afkoelen en roer er, terwijl de paddenstoelen nog heet zijn, de tijmblaadjes en 4 fijngesneden teentjes knoflook door.

Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de pompoenstukjes over de bodem. Spreid daarover de paddenstoelen. Daarop komt de prei, die je op haar beurt afdekt met aardappelpuree. Tot slot leg je er een laagje kruidenkorst op. Zet de ovenschotel in de oven tot hij door en door warm is en de kruidenkorst lekker naar geroosterde hazelnoot ruikt. Hoe lang dat duurt, hangt ervan af hoe warm de ingrediënten zijn wanneer je ze in de oven stopt. Als alles nog min of meer warm is, volstaat een kwartiertje.

Het oorspronkelijke recept komt uit het tuin- en kookboek ‘De moestuin van Mme Zsazsa’

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: hazelnoten, kruidenkorstje, ovenschotel, pompoen, prei, Refreshing Earth of the Heart, vegie

Lees ook:

  1. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  2. Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto
  3. Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)
  4. Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.