• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Recepten uit Libanon

Recepten uit Libanon

10 januari 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Zes gerechtjes uit Libanon
Zes gerechtjes uit Libanon

Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Ik deed dat onlangs met Libanon en was blij verrast met de ruime keuze aan eenvoudig te maken vega-recepten, zonder buitenissige ingrediënten. Ik geef er hier zeven, het leukste is om er een aantal (of allemaal) tegelijk te maken. Je kunt dan met de hoeveelheden die voor vier personen aangegeven staan gemakkelijk 6 of 8 personen voeden. Deze gerechten zijn zo te maken dat alles tegelijkertijd klaar is. De humus, tuinbonensalade en taboulé  kunnen evenals de saus voor de (nep-)vis ruim van tevoren gemaakt worden, het stoofpotje met aubergine kan even sudderen, de aardappeltjes worden lauw gegeten en de (nep-)vis kan in de oven warm worden gehouden. Vergeet niet om de kikkererwten de avond van tevoren in te weken en verder adviseer ik om bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt langs te gaan voor grote bossen peterselie, koriander en munt. Veel goedkoper en verser dan in de gewone supermarkt, en bovendien los te koop in plaats van een paar takjes in een lullig plastic bakje. Koop ook meteen een goed Turks brood voor bij de maaltijd. Ik ben in ieder geval blij met onze multiculturele samenleving!

Libanese Humus

Ingrediënten:

  • De helft van een pond kikkererwten, een nacht geweekt en daarna in ca. 1 uur gaargekookt. De andere helft gebruiken we later.
  • Een teentje knoflook
  • Sap van een halve citroen
  • 2 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
  • ½ theelepel zout
  • garnering: paprikapoeder en olijfolie

Gebruik een keukenmachine, staafmixer of blender. Pureer de kikkererwten met een scheut (enkele eetlepels) kookvocht, de knoflook, het citroensap, de tahin en wat zout zo fijn als je het hebben wil, Libanese humus is meestal vrij fijn. Waarschijnlijk moet er meer vocht bij om alles mooi smeuïg te maken. Voeg zoveel toe als nodig is en draai alles tot een gladde puree. Proef en voeg eventueel nog zout of citroensap toe.

Doe de humus in een mooie schaal en maak een kuiltje in het midden. Schenk daarin wat olijfolie en strooi op de humus vier streepjes met paprikapoeder, als een windroos.

Taboulé

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 gram bulghur
  • sap van 1 citroen
  • 1 dl olijfolie
  • zout en peper
  • 2 grote bossen bladpeterselie, fijngehakt
  • halve bos munt, fijngehakt
  • 8-10 tomaten, in kleine blokjes gesneden – belangrijk: vang ook het sap op!
  • 2 lente-uitjes
  • 1 krop Romeinse sla

Bulghur hoeft helemaal niet geweekt of gekookt te worden, het wordt vanzelf wel zacht als je het vermengt met vloeibare en sappige ingrediënten  en enkele uren laat intrekken. Meestal maak ik de salade ’s ochtends al en laat deze dan vier of meer uur staan, maar twee uur zou eigenlijk al voldoende moeten zijn. Meng alle ingrediënten behalve de laatste twee goed door elkaar en zet koel weg. Bestrooi vlak voor het opdienen met gehakte lente-ui. Serveer met Romeinse sla, je gebruikt de blaadjes om de taboulé mee op te scheppen en te eten.

Libanese “vis” met tomaten-tahinsaus

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (eventueel gepureerd)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 volle eetlepel tahin (sesampasta)
  • 400 gram visfilet of een neutraal smakende vleesvervanger (zoals seitan, zie https://boeddhistischdagblad.nl/31542-zelf-seitan-maken/)
  • handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
  • sap van ½ citroen

Bak de ui glazig in een scheutje olijfolie. Doe er dan de knoflook bij, bak nog even mee en voeg gepelde tomaten, citroensap en koriander toe plus cayennepeper naar smaak. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen. Voeg er dan de tahin en eventueel wat water bij (spoel het tomatenblik ermee om) zodat er een redelijk dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout. Deze saus kun je eventueel van tevoren maken.

Verhit nog wat olie in een koekenpan. Bestrooi als je vis gebruikt de mootjes met zout, vleesvervangers zijn meestal al van zichzelf vrij zout. Bak ze net gaar. Bedek de (nep-)vis met saus. Garneer met geroosterde pijnboompitten. Dit gerecht kan even in een niet al te hete oven wachten tot de andere gerechten ook klaar zijn.

Kikkererwten met aubergine

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 aubergine, in blokjes van ca 1 ½ cm gesneden
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten
  • De tweede helft van de kikkererwten, zie humusrecept
  • 1 ui, gehakt
  • handjevol verse peterselie, gehakt

Verwarm de oven voor op ca. 200 graden. Schep de aubergineblokjes om met wat zout en olijfolie en bak ze op een bakplaat in ca. 30 minuten gaar en een beetje knapperig in de oven (zie groenten roosteren in de oven, https://boeddhistischdagblad.nl/36298-groenten-roosteren-de-oven/).

Bak in een pan de ui en de knoflook in een beetje olie tot hij kleurt en voeg dan de gepelde tomaten toe. Druk ze stuk, voeg zout toe en laat op laag vuur in een kwartier tot een dikke saus pruttelen.

Meng de blokjes aubergine door de saus en voeg de uitgelekte kikkererwten en peterselie toe. Laat nog even op een zacht vuurtje sudderen.

Gebakken aardappeltjes met koriander

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram aardappels, schoongeboend, in blokjes van ca. 1 ½ cm (schillen hoeft niet)
  • scheut olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 1 flinke bos koriander, gehakt (zonder de dikke steeltjes)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • wat cayennepeper

Hussel de blokjes aardappel om met wat zout en olijfolie. Bak ze in een voorverwarmde oven op ca. 200 graden tot ze gaar en knapperig zijn (ca. 30 minuten).

Fruit in een ander pannetje de gehakte ui glazig. Voeg er dan de knoflook, koriander en cayennepeper aan toe en bak nog eventjes door. Meng alles door de aardappels, proef of er nog wat zout bij moet en serveer lauw.

Gebakken courgettes met munt

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 courgettes, in plakjes
  • 30 gram boter
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 3 eetlepel3 verse munt , gehakt.
  • scheutje citroensap (½ eetlepel)

De courgette zou ook, net als de aardappelen en de aubergines in de oven kunnen, maar dit keer gebruik ik de koekenpan omdat courgette bakken vrij gemakkelijk is itt aubergine (zuigt veel olie op) en aardappelen (duurt lang). Bak in de boter en 2 eetlepels olijfolie de courgette gaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft dus rauw. Breng op smaak met zout en een scheutje citroensap.

 

Salade van tuinbonen

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram tuinbonen (in de winter nemen we diepvries tuinboontjes)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • sap van 1/2 citroen
  • scheut olijfolie
  • handje platte peterselie, gehakt

Beter IMAG0085 10 1 2015Kook de tuinboontjes in wat water met zout gaar (ca. 7 minuten, kijk bij diepvriesboontjes op de verpakking). Klop ondertussen een sausje van een geperste teen knoflook, het sap van een halve citroen, een snuf zout en een flinke scheut olijfolie. Meng de saus door de tuinboontjes  en laat een poos intrekken. Roer er ten slotte nog wat gehakte platte peterselie door.

Maak een aantal van deze gerechtjes en serveer alles tegelijkertijd met Turks brood.

Deze recepten zijn een door mij aangepaste, meestal vereenvoudigde, versie van recepten van Onno Kleyn.

Zes gerechtjes uit Libanon
Tuinboontjes

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: humus, Jana Verboom, Libanon, Marokkaanse winkel, taboulé, Turkse winkel

Lees ook:

  1. Jana- Wat at de Boeddha?
  2. Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  3. Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.