Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Ik deed dat onlangs met Libanon en was blij verrast met de ruime keuze aan eenvoudig te maken vega-recepten, zonder buitenissige ingrediënten. Ik geef er hier zeven, het leukste is om er een aantal (of allemaal) tegelijk te maken. Je kunt dan met de hoeveelheden die voor vier personen aangegeven staan gemakkelijk 6 of 8 personen voeden. Deze gerechten zijn zo te maken dat alles tegelijkertijd klaar is. De humus, tuinbonensalade en taboulé kunnen evenals de saus voor de (nep-)vis ruim van tevoren gemaakt worden, het stoofpotje met aubergine kan even sudderen, de aardappeltjes worden lauw gegeten en de (nep-)vis kan in de oven warm worden gehouden. Vergeet niet om de kikkererwten de avond van tevoren in te weken en verder adviseer ik om bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt langs te gaan voor grote bossen peterselie, koriander en munt. Veel goedkoper en verser dan in de gewone supermarkt, en bovendien los te koop in plaats van een paar takjes in een lullig plastic bakje. Koop ook meteen een goed Turks brood voor bij de maaltijd. Ik ben in ieder geval blij met onze multiculturele samenleving!
Libanese Humus
Ingrediënten:
- De helft van een pond kikkererwten, een nacht geweekt en daarna in ca. 1 uur gaargekookt. De andere helft gebruiken we later.
- Een teentje knoflook
- Sap van een halve citroen
- 2 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
- ½ theelepel zout
- garnering: paprikapoeder en olijfolie
Gebruik een keukenmachine, staafmixer of blender. Pureer de kikkererwten met een scheut (enkele eetlepels) kookvocht, de knoflook, het citroensap, de tahin en wat zout zo fijn als je het hebben wil, Libanese humus is meestal vrij fijn. Waarschijnlijk moet er meer vocht bij om alles mooi smeuïg te maken. Voeg zoveel toe als nodig is en draai alles tot een gladde puree. Proef en voeg eventueel nog zout of citroensap toe.
Doe de humus in een mooie schaal en maak een kuiltje in het midden. Schenk daarin wat olijfolie en strooi op de humus vier streepjes met paprikapoeder, als een windroos.
Taboulé
Ingrediënten (4 personen)
- 200 gram bulghur
- sap van 1 citroen
- 1 dl olijfolie
- zout en peper
- 2 grote bossen bladpeterselie, fijngehakt
- halve bos munt, fijngehakt
- 8-10 tomaten, in kleine blokjes gesneden – belangrijk: vang ook het sap op!
- 2 lente-uitjes
- 1 krop Romeinse sla
Bulghur hoeft helemaal niet geweekt of gekookt te worden, het wordt vanzelf wel zacht als je het vermengt met vloeibare en sappige ingrediënten en enkele uren laat intrekken. Meestal maak ik de salade ’s ochtends al en laat deze dan vier of meer uur staan, maar twee uur zou eigenlijk al voldoende moeten zijn. Meng alle ingrediënten behalve de laatste twee goed door elkaar en zet koel weg. Bestrooi vlak voor het opdienen met gehakte lente-ui. Serveer met Romeinse sla, je gebruikt de blaadjes om de taboulé mee op te scheppen en te eten.
Libanese “vis” met tomaten-tahinsaus
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 scheutjes olijfolie
- 1 blik gepelde tomaten (eventueel gepureerd)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 volle eetlepel tahin (sesampasta)
- 400 gram visfilet of een neutraal smakende vleesvervanger (zoals seitan, zie https://boeddhistischdagblad.nl/31542-zelf-seitan-maken/)
- handjevol pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
- sap van ½ citroen
Bak de ui glazig in een scheutje olijfolie. Doe er dan de knoflook bij, bak nog even mee en voeg gepelde tomaten, citroensap en koriander toe plus cayennepeper naar smaak. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen. Voeg er dan de tahin en eventueel wat water bij (spoel het tomatenblik ermee om) zodat er een redelijk dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout. Deze saus kun je eventueel van tevoren maken.
Verhit nog wat olie in een koekenpan. Bestrooi als je vis gebruikt de mootjes met zout, vleesvervangers zijn meestal al van zichzelf vrij zout. Bak ze net gaar. Bedek de (nep-)vis met saus. Garneer met geroosterde pijnboompitten. Dit gerecht kan even in een niet al te hete oven wachten tot de andere gerechten ook klaar zijn.
Kikkererwten met aubergine
Ingrediënten (4 personen)
- 1 aubergine, in blokjes van ca 1 ½ cm gesneden
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 1 blik gepelde tomaten
- De tweede helft van de kikkererwten, zie humusrecept
- 1 ui, gehakt
- handjevol verse peterselie, gehakt
Verwarm de oven voor op ca. 200 graden. Schep de aubergineblokjes om met wat zout en olijfolie en bak ze op een bakplaat in ca. 30 minuten gaar en een beetje knapperig in de oven (zie groenten roosteren in de oven, https://boeddhistischdagblad.nl/36298-groenten-roosteren-de-oven/).
Bak in een pan de ui en de knoflook in een beetje olie tot hij kleurt en voeg dan de gepelde tomaten toe. Druk ze stuk, voeg zout toe en laat op laag vuur in een kwartier tot een dikke saus pruttelen.
Meng de blokjes aubergine door de saus en voeg de uitgelekte kikkererwten en peterselie toe. Laat nog even op een zacht vuurtje sudderen.
Gebakken aardappeltjes met koriander
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram aardappels, schoongeboend, in blokjes van ca. 1 ½ cm (schillen hoeft niet)
- scheut olijfolie
- 1 ui, gehakt
- 1 flinke bos koriander, gehakt (zonder de dikke steeltjes)
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- wat cayennepeper
Hussel de blokjes aardappel om met wat zout en olijfolie. Bak ze in een voorverwarmde oven op ca. 200 graden tot ze gaar en knapperig zijn (ca. 30 minuten).
Fruit in een ander pannetje de gehakte ui glazig. Voeg er dan de knoflook, koriander en cayennepeper aan toe en bak nog eventjes door. Meng alles door de aardappels, proef of er nog wat zout bij moet en serveer lauw.
Gebakken courgettes met munt
Ingrediënten (4 personen)
- 2 courgettes, in plakjes
- 30 gram boter
- scheutje olijfolie
- 1 teen knoflook, gehakt
- 3 eetlepel3 verse munt , gehakt.
- scheutje citroensap (½ eetlepel)
De courgette zou ook, net als de aardappelen en de aubergines in de oven kunnen, maar dit keer gebruik ik de koekenpan omdat courgette bakken vrij gemakkelijk is itt aubergine (zuigt veel olie op) en aardappelen (duurt lang). Bak in de boter en 2 eetlepels olijfolie de courgette gaar in een minuut of 10. Voeg dan de knoflook en de munt toe, schep om en draai het vuur uit. De knoflook blijft dus rauw. Breng op smaak met zout en een scheutje citroensap.
Salade van tuinbonen
Ingrediënten (4 personen)
- 300 gram tuinbonen (in de winter nemen we diepvries tuinboontjes)
- 1 teen knoflook, geperst
- sap van 1/2 citroen
- scheut olijfolie
- handje platte peterselie, gehakt
Kook de tuinboontjes in wat water met zout gaar (ca. 7 minuten, kijk bij diepvriesboontjes op de verpakking). Klop ondertussen een sausje van een geperste teen knoflook, het sap van een halve citroen, een snuf zout en een flinke scheut olijfolie. Meng de saus door de tuinboontjes en laat een poos intrekken. Roer er ten slotte nog wat gehakte platte peterselie door.
Maak een aantal van deze gerechtjes en serveer alles tegelijkertijd met Turks brood.
Deze recepten zijn een door mij aangepaste, meestal vereenvoudigde, versie van recepten van Onno Kleyn.