Werk is zichtbaar gemaakte liefde…
Met zorg voor onze aarde, de toekomst van onze kinderenKahlil Gibran
Er is iets fundamenteels mis met onze manier van leven. Zo veel mensen lijden aan burn-out. Is burn-out een persoonlijke crisis van het individu ? Of is het het gevolg van leven in een verziekte/ziekmakende samenleving ? Is de “global burn-out” die we vandaag de dag meemaken het eindpunt van ‘une maladie de la société’ ?
Misschien is het niet zozeer aan de artsen om ‘oplapwerk’ te verrichten. Misschien is het eerder aan de filosofen om het hele plaatje te overschouwen en oplossingen aan te reiken? Hoe krijgen we een samenleving op mensenmaat? Hoe krijgen we een maatschappij waarin mensen op een natuurlijk en gezond ritme kunnen leven en werken? Wat dient er structureel veranderd te worden aan deze wereld? En waar vinden we de kracht en de inspiratie om dat te doen ?
Op vrijdag 5 december is de arts Eric Boydens te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen en spreekt daar over burn out. Boydens is huisarts in een groepspraktijk in Antwerpen Centrum . Hij is tevens Gestalttherapeut en burn-out coach. In 2006 startte hij intervisiegroepen voor artsen rond ‘existentiële zelfzorg’. In 2013 richtte hij met enkelen ‘Doctors 4 Doctors’ op, een aanspreekpunt voor artsen in nood. Het laatste jaar focust hij zich vooral op transitie (structurele veranderingen die een grote impact hebben op de samenleving). Hij organiseerde met Rudy Van Damme, coach, enkele weekends rond ‘Arts & coach in transitie’.
Boydens ijvert voor een betere aanpak van stress en burn-out in de huisartsenpraktijk. Volgens hem zijn naar schatting ongeveer 70% van de fysieke klachten waarmee patiënten naar hun huisarts stappen, psychosociaal. Dit betekent dat in 70% van de gevallen het aanpakken of verminderen van stress ten minste een deel van de klacht kan oplossen.
De grondlegger van de medische wetenschap, de Griekse arts Hippocrates (460 voor Christus), schreef al dat ‘de belangrijkste bescherming tegen ziekte, matigheid en een gezonde levenswijze’ is.
Volgens Boydens is de huisarts de geknipte eerste persoon in lijn om burn-out en stress te helpen begeleiden. Hij ijvert er dan ook voor dat meer middelen nodig zijn om de huisarts in deze taak te ondersteunen. Hij heeft dan ook enkele jaren geleden het initiatief genomen om huisartsen beter op te leiden in begeleidingsvaardigheden voor de herkenning, aanpak en preventie van burn-out of stress.
Volgens hem kunnen veel stress en burn-out problemen door de huisarts snel aangepakt worden en preventief aangepakt voor ze escaleren naar ernstigere toestanden zoals depressie, chronische stress, hyperventilatie, paniekaanvallen, fobie, psychosomatische klachten, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of zelfs psychiatrische problemen die soms gespecialiseerde en langdurige psychotherapie vereisen.