China heeft gisteren de autoriteiten in Zuid-Afrika geprezen voor het innemen van de ‘juiste positie’ door voor de derde keer in vijf jaar de Nobelprijswinnaar voor de Vrede de Dalai Lama een visum te weigeren. Een woordvoerder van Tibets spirituele leider, Nangsa Choedon, zei afgelopen donderdag dat de Dalai Lama een reis naar Zuid-Afrika, voor een bijeenkomst met andere Nobelprijswinnaars, had geannuleerd. De weigering om een visum te verstrekken zou uit angst voor een verstoorde relatie met China’s hebben plaatsgevonden.
De vorige afwijzingen van de visumaanvragen door de regering hebben tot boosheid geleid bij sommige Zuid-Afrikaanse publieke figuren, die het als een verraad van het protest tegen de apartheid zien, die twintig jaar geleden eindigde. Een derde visum werd geweigerd in maart 2009, onder het mom dat een bezoek van de Dalai Lama de aandacht op de Soccer World Cup in 2010 te veel zou afleiden.
Een Zuid-Afrikaanse rechtbank oordeelde twee jaar geleden dat ambtenaren, die in 2011 het besluit namen om de Dalai Lama geen visum te verlenen voor een bezoek aan het land ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van aartsbisschop Desmond Tutu, dat grotendeels uit angst voor het ongenoegen van China, hadden genomen.
De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Qin Gang, zei deze week tijdens een briefing dat Zuid-Afrika met de weigering het belang van een goede relatie met China ondersteunt. Qin herhaalde Pekings weergave van de Dalai Lama. ‘De Dalai Lama is een politieke balling die onder het mom van religie al lang bezig is met activiteiten die China’s soevereiniteit ondergraven.’
Zuid-Afrika heeft vier Nobel vrede laureaten – Albert Luthuli, Desmond Tutu, Nelson Mandela en FW de Klerk – die volgende maand aanwezig zullen zijn op de bijeenkomst in Kaapstad. De Dalai Lama bezocht na het einde van de apartheid meerdere malen het land. Maar zijn aide vertelde AFP dat Pretoria had “overgebracht via de telefoon voor mij zij zal niet zitten kundig voor verlenen het visum voor de reden dat het betrekkingen tussen China en Zuid-Afrika zou verstoren”.
Peking (Beijing) is Zuid-Afrika’s grootste handelspartner. Beide landen werken ook samen in BRICS, een groepering van opkomende economieën, samen met Brazilië, India en Rusland. De Chinese overheid is fel gekant tegen de, wat zij noemt, anti-China separatistische activiteiten van de Dalai Lama in het buitenland.
Bron BNN
Sjoerd Windemuller zegt
China heeft de strategie bij uitstek ontdekt om publiciteit voor de Dalai lama te genereren.
EvdMeulen zegt
Het is natuurlijk een droevige kwestie. Maar de relatie met apartheid ontgaat me. En de kans dat Mandela volgende maand aanwezig zal zijn acht ik klein.