• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst

10 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Een overwegend plantaardige voeding is goed voor onze gezondheid. Pas nog was in het nieuws dat een gezonde darmflora met goede bacteriën de darmwand beschermt tegen slechte bacteriën en de afbraakproducten die deze uitscheiden. Slechte darmbacteriën lijken medeverantwoordelijk voor een groot aantal welvaartsziekten, tot aan depressie, diabetes, reuma en kanker toe. Bij dit alles is een sleutelrol weggelegd voor het immuunsysteem, en voor voedingsvezels.

Nieuwe studies laten zien dat voedingsvezels nóg belangrijker zijn dan we al dachten, maar dat de gemiddelde West-Europeaan er te weinig van binnenkrijgt. Het goede nieuws is dat je darmflora snel beter wordt, al binnen enkele dagen, als je minder eiwit en vet, en meer vezels eet. Vezels zitten uitsluitend in plantaardige voeding. Dat wij onvoldoende vezels binnen krijgen komt doordat we een deel van onze energiebehoefte vervullen met lege calorieën zoals in frisdrank, stokbrood, croissantjes, koek, witte rijst en pasta, en verder alles wat vet, tarwebloem en/of witte suiker bevat. Ook plantaardig, maar zo geraffineerd dat alle vezels eruit zijn.

Een lezenswaardig artikel over vezels en de voedingsmiddelen die ze bevatten staat op http://gicare.com/diets/high-fiber-diet/ (in het Engels). Zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn bijvoorbeeld vezelrijke alternatieven voor witte rijst en gewone pasta, daarom koken we vandaag met zilvervliesrijst. Ik vermoed dat we dit jaar nog veel gaan horen van voedingsvezels, met name de soort inuline, die onder andere in ui, prei, artisjok en banaan voorkomt. (http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin).

Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai. De site van Milieu Centraal geeft een overzicht van ca. 50 soorten groenten en fruit die je met een gerust hart kunt eten in deze maanden (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier), met een codering van A (goed) tot E (slecht). Verrassend is dat ook groente uit verre landen soms in de A klasse valt, als het transport met een energiezuinig vervoermiddel gebeurt, en dat niet alles wat uit Nederland komt goed is, want in de winter komt veel uit energieverslindende kassen. Er is echter volop keuze als we kiezen voor producten uit het hier en nu: Nederlandse seizoensgroenten van de volle grond. Bij voorbeeld alle soorten kool, die behalve lekker ook nog eens heel gezond zijn. (Excuses voor de lezers van over de grens, lees België waar ik Nederland schrijf!)

Bezoekje aan de toko.
Bezoekje aan de toko.

Vandaag een recept voor tempeh kering dat ik kreeg gemaild van een lezeres van het BD. Ze mailde: “Een van mijn favoriete recepten,  koud en warm eetbaar. Ook heel fijn met komkommer en blokken lontong om mee te nemen op dagje uit. Seroendeng erbij voor wat extra luxe en je hebt een betere lunch dan bij de fast food in pretparken.” Het recept is even blijven liggen, omdat niet alle ingrediënten in mijn woonplaats te krijgen zijn. Uiteindelijk is het toch gelukt een bezoekje te brengen aan een toko. Ik heb het geserveerd met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst en het was erg lekker.
Tempeh kering

400g tempeh, in plakjes van ca. 3-4 mm gesneden

zonnebloemolie
1 – 5 rode pepers, afhankelijk van hoe scherp het gezelschap het hebben kan
5 sjalotjes (of 2-3 uien)
3 teentjes knoflook
1 stukje verse laos van ca. 5 cm (galanga), eventueel te vervangen door 1 tl gedroogde laos
½ eetlepel tamarindepulp
2 eetlepel gula djawa, eventueel te vervangen door 1 eetlepel bruine basterdsuiker
½ tl zout

Beter, Tempeh gebakken, 24 januari 2014
Gebakken tempeh.

Bak de tempeh in porties aan beide kanten goudbruin in een klein laagje olie en laat uitlekken op keukenpapier. Maak boemboe van sjalotjes, knoflook en laos (heel fijn maken in vijzel of keukenmachine). Snij de peper fijn. Ik heb 1 peper gebruikt en deze niet te fijn gesneden, zodat ik voor mijn dochter, die niet van scherp houdt, de rode stukjes peper eruit kon vissen. Bak de boemboe aan in 2 eetlepels olie. Voeg de pepers toe en bak ze even mee. Voeg een paar eetlepels water toe, voeg tamarinde, gula djawa en zout toe, en blijf roeren tot de suiker is opgelost en het vocht is verdampt. Voeg tot slot de tempeh toe en roer alles goed door elkaar tot de tempeh plakjes aan alle kanten bedekt zijn met het kruidenmengsel.

Gestoofde spitskool

Beter Tempeh_140119_05034 aflevering 24 januari 2014
Spitskool.

Bak 2 gesnipperde uien in wat olie met 1 flinke theelepel (of net iets meer als je van pittig houdt) van elk djinten, ketoembar, en kerriepoeder, voeg 1 spitskool toe, in repen gesneden, en stoof de kool met een bodempje water en 1 theelepeltje zout gaar in 8-10 minuten, met deksel op de pan. Roer er voor het opdienen eventueel nog een stukje santen doorheen.

Kook de  zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Refreshing Earth of the Heart, tempeh, toko

Lees ook:

  1. B’eter – Gazpacho
  2. Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)
  3. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  4. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.