• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto

6 oktober 2018 door Refreshing Earth of the Heart

De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost. Vanuit groente-, fruit- en tuinafval ontstaat, met behulp van regen en zonneschijn, een prachtige voedzame vrucht. Wordt deze niet opgegeten, dan verandert het weer in een stinkende, rottende massa. In tegenstelling tot de lotusbloem is pompoen ook erg lekker.

Beter pompoen IMG-20131002-00584Het volgende gerecht kan behalve als hoofdgerecht ook later in het jaar als lauwwarme salade op een bedje veldsla worden geserveerd als voorgerecht bij een (kerst)diner. Kies dan voor een interessante pastasoort, zoals kerstboompasta of (vega)tortellini. Het zoet van de pompoen vormt met het bitter van de rucola, het zout, en het zuur een interessante smaakcombinatie. Overigens maak ik met kerst dit jaar als hoofdgerecht een recept uit de Volkskrant: lasagne met spinazie, pompoen en paddenstoelen De kaas kan desgewenst vervangen worden door een paar druppels citroensap.

Pasta met gebakken pompoen en rucolapesto: hoofdgerecht voor 4 personen of voorgerecht voor 10 personen

Ingrediënten:

  • Een niet al te grote pompoen (of een halve grote)
  • 1 theelepel van: zout, paprikapoeder, gemalen komijn, chilipeper, oregano (of gebruik mijn chilipoedermengsel uit vorige recepten)
  • 500 gram pasta naar keuze, gekocht of zelfgemaakt
  • 2 teentjes knoflook,
  • 100 gram licht geroosterde hazelnoten,
  • ca. 8 eetlepels olijfolie,
  • ca. 8 eetlepels walnotenolie,
  • 100 gram rucola,
  • Sap van ½ citroen,
  • peper en zout
  • (100 gram veldsla)

Beter pompoen met pesto_04775Schil de pompoen niet maar snijd eventuele lelijke stukjes schil weg, verwijder de zaden, en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een kom en meng ze met een scheut walnotenolie, een theelepel zout, en de kruiden. Strooi de pompoenblokjes uit over een bakplaat en zet ze op 200 graden ca. 30 minuten in de oven tot de pompoen gaar is en er bruine vlekjes op komen. Bereid de pasta zoals op het pak is aangegeven. Ik heb onlangs een pastamachine aangeschaft en maak tegenwoordig mijn eigen pasta, daarover een andere keer meer. Gebruik een keukenmachine om de pesto te maken. Maal hierin de hazelnoten, knoflook, rucola, een flinke scheut walnotenolie, het citroensap, een snufje peper en een theelepel zout. Voeg nu zoveel olijfolie toe tot het een smeuïg geheel wordt. De eerste keer dat ik pesto maakte zonder geraspte kaas vonden we de smaak flauw. Het zure en zoute van de kaas kan echter goed vervangen worden door een scheut citroensap en wat extra zout. Proef of de smaakverhoudingen goed zijn en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. Laat de gare pasta uitlekken in een vergiet. Als hoofdgerecht: Doe op ieder bord wat pasta, pompoenblokjes en pesto. Als voorgerecht: meng de pasta met de pompoenblokjes (dat kan op de bakplaat) en laat dit mengsel iets afkoelen. Doe op ieder bord een bedje veldsla en leg daarop een schep van het lauwwarme pasta-pompoenmengsel. Garneer met een flinke eetlepel rucolapesto.

Beter pompoen met pesto_04772 op bordDit voorgerecht kan grotendeels van tevoren klaargemaakt worden. Kook de pasta dan niet te gaar en meng alvast een deel van de pesto door het pompoen-pastamengsel, of bak alleen de pompoen en maak de pesto vooraf en kook de pasta op het laatste moment. Een ideaal gerecht dus om mee te nemen naar een diner waar iedere gast een gerechtje verzorgt.

Restjes pesto zijn heerlijk als broodbeleg.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: loturbloem onder de groenten, pompoen, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  2. Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)
  3. Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje
  4. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.