De leer van de Boeddha (of Boeddha dhamma) benadrukt de diepe onderlinge verbondenheid tussen lichaam en geest, zowel als bron van lijden als als pad naar bevrijding. In de boeddhistische spiritualiteit wordt het lichaam niet gezien als iets dat moet worden verworpen, maar eerder als een vat voor mindfulness en inzicht. De beoefening van mindfulness (sati) speelt een cruciale rol in het harmoniseren van lichaam en geest.
Hardlopen sluit, wanneer het met mindfulness benaderd wordt, nauw aan bij de leer van de Boeddha dhamma over lichaam en geest. Tijdens het hardlopen wordt men zich scherp bewust van lichamelijke gewaarwordingen – ademhaling, hartslag, spierbeweging en vermoeidheid – wat de Boeddha’s nadruk op mindfulness van het lichaam (kayanupassana) weerspiegelt. Tegelijkertijd is de geest bezig met het observeren van gedachten, emoties en mentale weerstand, zoals mindfulness van de geest (cittanupassana). De vergankelijkheid (anicca) van lichamelijke gewaarwordingen en verschuivende mentale toestanden wordt duidelijk, wat onthechting en acceptatie leert in plaats van je vast te klampen aan comfort of je te verzetten tegen ongemak. Hardlopen kan gelijkmoedigheid (upekkha) cultiveren, omdat de beoefenaar leert om te stromen met de ervaring in plaats van overweldigd te worden door voorbijgaande pijn of plezier.
Huidig bewustzijn
Bovendien bevordert de ritmische, meditatieve aard van hardlopen het huidige bewustzijn, waardoor de illusie van een gefixeerd zelf (anatta) wordt opgelost en er een staat van eenheid ontstaat tussen beweging en mindfulness. Op deze manier kan hardlopen dienen als een dynamische meditatie, die het pad van de Boeddha belichaamt van zelfdiscipline, bewustzijn en bevrijding van geestelijk lijden.
Met deze principes in gedachten organiseert de Internationale Boeddhistische Confederatie (IBC) in samenwerking met het Bodhgaya Marathon Comité (BMC) en met steun van de regering van Bihar de tweede editie van de Bodhgaya Marathon (Run for Global Peace) op zondag 16 februari 2025 in Bodhgaya, Bihar, India. De inspanning is gericht op het induceren van mededogen onder de mensen, de samenleving en daarmee het versterken van de noodzaak van eenheid en vreedzame co-existentie te midden van allerlei natuurlijke en door de mens veroorzaakte complexiteiten waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd.
Doelgerichte uitdaging
Het verschil tussen hardlopen en een marathon zit hem in het doel, de intensiteit en de inzet. Terwijl hardlopen een algemene activiteit is waarbij je je te voet in een rustig tempo voortbeweegt, voornamelijk voor je conditie, geestelijk welzijn of plezier, vereist een marathon een rigoureuze training, uithoudingsvermogen en mentale veerkracht. In tegenstelling tot gewoon hardlopen vereist een marathon een strategisch tempo, hydratatie en energiebeheer om uitputting te voorkomen. Het voltooien van een marathon wordt vaak gezien als een test van fysieke en mentale grenzen, waarvoor discipline en doorzettingsvermogen nodig zijn. Terwijl hardlopen spontaan en ontspannen kan zijn, is een marathon een doelgerichte uitdaging die mensen voorbij hun comfortzone dwingt, vaak leidend tot persoonlijke transformatie en een dieper begrip van volharding en vergankelijkheid, net als de leer van de Boeddha over geduld en uithoudingsvermogen.
De Bodhgaya Marathon route is ontworpen als een heilige pelgrimstocht, die de loper langs plaatsen van religieuze betekenis voert die de essentie van spiritualiteit in het gebied hebben gevormd. Naast het bevorderen van de wereldvrede, heeft het evenement een uitgebreid doel om de dorpen en wegen te ontwikkelen die verbonden zijn met de marathonroute, die ook belangrijke locaties zijn die bezocht en bewoond werden door de Boeddha, zoals Sujata Stupa, Dungeshwari, Dharmaranya Tempel enz. Het evenement kan ook worden gezien als een poging om een ‘out of the box’-praktijk van de Boeddha dhamma te projecteren en hoe India daarin het voortouw kan nemen op het heilige land van verlichting.
Geef een reactie