Iemand beweerde laatst dat de vleesvervangers de laatste jaren zoveel beter waren geworden. Nu koop ik vrijwel nooit zulk nepvlees, omdat ik jaren geleden al geconcludeerd had dat dat niet lekker was. Ik maak een uitzondering voor falafel, wat gewoon een van zichzelf plantaardig product is, en af en toe plantaardige kipstukjes, bijvoorbeeld als vervanger van kip in curry’s. Als ik voor mezelf zou koken dan zou ik sowieso lekker peulvruchten toevoegen aan mijn maaltijden voor extra eiwitten, en hoefde ik nooit vlees te vervangen door vleesvervangers, maar ja, ik kook ook wel eens voor mensen die houden van wat traditioneler eten, eten dat ze (her)kennen.
Maar goed, iemand zei dus dat er veel verbeterd was dus ik dacht, ik ga het weer eens proberen. Ik had Beyond Burger plantaardige hamburgers gekocht, en Go Vega! ‘rulgehakt’. Beide voor mij nieuwe producten vielen wat betreft smaak echter tegen, en ze zijn nog duur ook. Met het ‘rulgehakt’ maakte ik nachos grande, ik geef hier een recept met en zonder nepvlees.
Nachos grande had ik eind jaren ’80 eens gegeten in de Verenigde Staten op een vliegveld waar ik moest overstappen. Sindsdien maak ik het af en toe. Ik meen dat het geserveerd werd met zure room. Ik serveer het tegenwoordig met guacamole. Wat je nodig hebt voor nachos grande zijn tortillachips (nachos), chili-sin-carne, tomaten, en guacamole. Ik heb het ook wel eens met fijngehakte winterpeen gemaakt als ‘vleesvervanger’. Of gewoon wat extra groente of bonen.
Ingrediënten chili-sin-carne (4 personen) :
- 1 grote ui of twee kleine, fijngehakt
- 1 of 2 tenen knoflook, uit de knijper
- Scheutje (olijf)olie
- Paprika’s in kleuren naar keus, bijvoorbeeld 1 rode, 1 gele en 1 groene, in blokjes
- Kruiden: 1 flinke theelepel milde paprikapoeder, 1 flinke theelepel komijnpoeder (djinten), 1 flinke theelepel oregano (gedroogd), ½ theelepel cayennepeper of chilipeper, of meer als je van pittig houdt
- Plantaardig gehakt, linzen, of een andere vleesvervanger, extra groenten of laat dit gewoon weg
- 1-2 blikjes rode kidneybonen of andere bonen
- 1 blik tomatenstukjes in tomatensaus, of een pakje tomatenpassata
- Zout en peper naar smaak
Ingrediënten guacamole: 2 rijpe avocado’s, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 tomaat, snuf zout, ½-1 eetlepel sap van limoen of citroen.
Overige ingrediënten:
- 1-2 zakken tortillachips naturel (afhankelijk van hoe groot de zakken zijn en hoe hongerig de eters)
- Tomaten, ca. 1 per persoon, in plakjes
Maak de saus door ui, knoflook, eventueel de vleesvervanger, de paprika en de kruiden te bakken in de olie. Voeg dan de tomatenblokjes of passata toe en laat even pruttelen tot alles gaar is. Roer er tot slot de kidneybonen door. Breng op smaak met zout en peper.
Plaats in of op een grote ovenschaal of bakplaat de tortillachips, doe de saus erbovenop, en daar bovenop de tomaten. Eventueel kan er nog wat plantaardige kaas overheen. Bak 5-10 minuten in een voorverwarmde oven op ca. 200 graden.
Snij ondertussen voor de guacamole de avocado open en verwijder de pit. Schep met een eetlepel het vruchtvlees uit de schil. Prak. Er mogen nog stukjes in zitten. Meng met een heel fijn gesneden sjalotje, knoflook uit de knijper, en een in kleine blokjes gesneden tomaat. Voeg naar smaak nog wat zout en limoen- of citroensap toe.
Serveer de nachos grande met de guacamole.
Geef een reactie