China moet vandaag in Genève de mishandeling van Tibetanen verdedigen wanneer de mensenrechtensituatie in China, ten overstaan van de wereld door middel van de Universal Periodic Review (UPR) van de Verenigde Naties (UN), beoordeeld zal worden.
‘Het rapport van China aan de VN beweert dat er geen sprake is van wijdverspreide en systematische schendingen van de mensenrechten in Tibet, ondanks het feit dat deze door objectieve waarnemers goed gedocumenteerd zijn’, zegt Kai Muller, directeur ICT Duitsland, die voor de UPR-sessie van China in Genève zal zijn. ‘Het feit dat China ontkent dat zij een ernstig probleem heeft, ondermijnt haar geloofwaardigheid bij de VN, en is een belemmering voor de vooruitgang van de mensenrechten. Wij bedanken andere naties bij de Mensenrechtenraad voor het nauwkeurig weergeven van de mensenrechtensituatie in China.’
‘De VN en verschillende landen hebben vraagtekens gezet bij China’s pogingen om haar beleid in Tibet als welwillend af te schilderen. Het rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) merkt op dat zij er in november 2012 bij China op heeft aangedrongen om de al lang bestaande grieven, die hebben geleid tot zelfverbrandingen in Tibetaanse gebieden, aan te pakken. De afgevaardigden van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Canada hebben vooraf aan China vragen voorgelegd, waarin zij betwisten of het martelen en de beperkingen op religieuze en culturele praktijk in Tibet is gestopt, waarom vrije toegang tot de Tibetaanse gebieden niet is toegestaan, en wanneer de dialoog met de Tibetanen heropend zal worden.’
Tijdens het UPR-proces wordt in de VN-Mensenrechtenraad (HRC) de mensenrechten-praktijk van China onderworpen aan een “peer review’ door andere landen. China rapporteert welke maatregelen zij heeft genomen om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren.
Een door ICT gemaakte analyse van dat verslag van China aan de Raad en het brede scala van door de VN, de VS en andere overheden gedocumenteerde mensenrechtenproblemen in de Tibetaanse gebieden laat zien hoe die door China genegeerd worden. In plaats daarvan komen in China’s rapportage verdraaide algemeenheden voor en beweert China dat zij “de vrijheid van religieuze overtuiging in etnische regio’s in Tibet volledig te respecteren.”
ICT en de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) hebben voor het UPR een gezamenlijk rapport uitgegeven met als titel “Chinees hardhandig optreden tegen het Tibetaanse boeddhisme.” FIDH en ICT zullen in de zijlijnen van het officiële proces in Genève ook een evenement organiseren.
De UPR is een uniek VN-proces, welke een beoordeling omvat van de mensenrechtenpraktijk van alle lidstaten. Het is een door lidstaten gestuurd proces onder auspiciën van de HRC, waarbij een land, dat beoordeeld wordt, de maatregelen aangeeft, die het neemt om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Andere staten stellen aanbevelingen op over hoe de ter beoordeling staande staat aan haar verplichtingen inzake mensenrechten op grond van het internationaal recht kan voldoen. De ter beoordeling staande staat kan de aanbevelingen accepteren of verwerpen.
China werd voor het eerst in 2009 beoordeeld. In die beoordeling accepteerde China 50 aanbevelingen en wees er 42 af. In de huidige herziening rapporteert China over welke maatregelen het heeft genomen om de door haar aanvaarde aanbevelingen te implementeren. Ondanks afwijzing van de meeste aanbevelingen die specifiek Tibet vermelden, heeft China over Tibet gerapporteerd in het kader van aanbevelingen die betrekking hebben op ‘minderheden’.
In de weken voorafgaand aan de UPR zijn Chinese mensenrechtenactivisten door de Chinese regering verhinderd om naar Genève te reizen.
Bron ICT.
ten cate zegt
Vele mensen zeggen dat china fout is ,maar juist door dat china op tijd ingreep, is tibet een van de mooiste landen ter wereld aan het worden! Want de daila lama storte het land juist in armoede,en laat zich zelf vereëren als de grote weldoener,door meditatie technieken te ver spreiden,aan een westerse wereld. En tegelijker tijd aandacht vraagt ,voor zijn vreugdeloze bestaan als mens op deze planeet aarde. Ieder volk heeft zijn cultuur,net zoals ieder volk zijn eigen taal heeft. God heeft dat niet voorniets gedaan ,hij/zij had een bedoeling om deze planeet aarde te creëren,met al zijn gebreken die we dan grooten deels weer aan ons zelf tedanken hebben zegt:god dan. Als je leidt ,leidt dan naar vreugde en geluk,maar niet naar disharmonie van geloof hoop en liefde zoals de daila lama doet…
guido zegt
Ik heb enige moeite je comment te begrijpen Ten Cate, zowel inhoudelijk als qua taalgebruik.
Tom zegt
Zolang de wereld economische belangen belangrijker vindt dan mensenrechten kan China zijn gang blijven gaan. Het zal dus nog wel even doorgaan ben ik bang…
Juan zegt
@ Ten Cate
Weet u niet of u ooit in Tibet ben geweest, zo niet… ik nodig u van harte uit (woon zelf buiten het autonome Tibet maar wel in Tibetaans gebied). U reactie komt een beetje over als ‘verwart’ met tunnelvisie.
Tibet kan wel een van de schoonste en mooiste plekken op aarde zijn. Tibet is in verval, al ruim 10 jaar.\. Ruim 15 miljoen toeristen per jaar bezoeken de Efteling; genaamd Lhasa. Daarbij gebeuren er veel dingen die buitenlandse media niet halen of verhalen die voor 75% onjuist zijn en vervolgens wel de media halen.
De afgelopen tien jaar is de Chinese overheid bezig met de natuur aan het kapot maken: omleidingen van rivieren, giftige stoffen in grond stoppen om bepaalde metalen te winnen of trucjes om meer Han-personen naar Tibet te laten verhuizen. Onlangs is er veel olie ontdekt, u mag raden wat de toekomstige plannen zijn…
Nee, ben ik bang dat u een verkeerd beeld heeft. Net zoals aardig wat Chinezen denken dat veel Nederlanders aan de drugs zitten, ‘we’ de vinger in de dijk houden tegen overstromingen en dat Kopenhagen de hoofdstad is.