Terwijl ik dit stukje schrijf zit ik in de trein van Praag naar Berlijn. In Praag, afgelopen week, deed ik op vrije momenten loopmeditatie door de stad en snoof de geuren op. Bier, knoflook, uitlaatgassen, worst, sigarettenrook, goulash, after shave, vanillesuiker, urine, kaneel, gebak, hondenpoep, zuurdesembrood met karwijzaad, schoonmaakmiddel/ontsmettingsmiddel, karamel. Vertrouwde muffe geuren die ik niet kan plaatsen maar wel ken van vroeger, toen ik hier als kind opgroeide. Men probeert de toeristen hier overal te verleiden tot de aanschaf van de ‘trdelník’’, ofwel ‘chimney cake’, een boven een vuurtje gebakken stukje deeg dat echt niet traditioneel Tsjechisch is. Maar het ruikt wel lekker, naar kaneel en karamel. Ik deed loopmeditatie, liet alle zintuiglijke indrukken binnenkomen, en probeerde niet te hechten of afkeer te voelen. Het was wat het was. De stad waarin ik geboren ben en waar ik sinds 1968 niet meer woon. De stad die na de val van de muur wordt overspoeld door toeristen, maar ook nog rustige plekjes kent. Vanuit de loopmeditatie verviel ik af en toe, even, in de rol van consument. Dan moest er toch wat geproefd worden, of aangeschaft. Ook ik was soms even toerist.
Ik schreef vorige week al: Tsjechisch traditioneel eten, ik hou het meestal bij geuren opsnuiven. Het is ongezond voor mij en Moeder Aarde en bron van lijden voor mens en dier. Gelukkig zijn er erg veel kleine veganistische eettentjes, en daarnaast Vietnamese en andere Aziatische restaurants die prima vegan maaltijden serveren, voor weinig geld. Ik heb erg veel heerlijke groentenschotels gegeten, soms met tofu of seitan.
Om in die sfeer te blijven deel ik hier een recept dat mijn dochter laatst ergens vond: sticky aubergine. Ik vond het erg lekker. Toevallig at ik eergisteren net zoiets als onderdeel van een vegan buffet.
Ingrediënten voor 3 personen als hoofdgerecht, of 6 als bijgerecht:
- 3-4 aubergines
- Scheutje olijfolie
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels hoisin
- 3 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- Eventueel: een stuk gember, fijngesneden
- scheutje sriracha of wat chilivlokken
- 2 eetlepels maïzena, opgelost in wat water
- Rijst of noodles
- Rauwkost: bijvoorbeeld komkommer, avocado en lente-ui
Aubergine is stukken snijden, vermengen met wat olijfolie en roosteren in een voorverwarmde oven op 200 graden, ca. 30 minuten. Ondertussen in een kom de overige ingrediënten voor de saus mengen. Doe nu de gebakken aubergine in een koekenpan en meng met de saus, bak een paar minuten op. Klaar! Serveer met rijst of noodles en met rauwkost. Wij serveerden het met sobanoodles en komkommer, avocado en lente-ui.