Documentaires van Mischa Beliën (Free as a Monk) en Petr Lom (Letter to San Zaw Htway).
Free as a Monk
Tashi Norbu: “Wees de bloem, niet de bij. Als je de bloem bent, komen bijen naar je toe”. In dit portret vertelt de Tibetaanse monnik en beeldend kunstenaar Tashi Norbu zijn levensverhaal. Hoe komt zijn vrijheidsdrang in zijn dagelijks leven tot uiting?
Vanuit het Hollandse Drenthe strijdt Tashi Norbu al jaren voor politieke vrijheid in Tibet. In zijn woonplaats Emmen richtte hij het Museum voor Tibetaanse Hedendaagse Kunst op. Een unicum in de wereld, waar hij met onvermoeibare inzet Tibetaanse kunst en het voortbestaan van de Tibetaanse cultuur tot zijn levenstaak heeft gemaakt. Vanwege dit werk wordt hij nu door de Chinese overheid als dissident beschouwd en kan hij nooit meer een voet op Tibetaanse of Chinese bodem zetten. We zien Tashi onvermoeibaar als een ‘urban monk’ aan het werk. Hij is voortdurend aan het werk voor de verlichting van de wereld en voelt zich vrij als nooit tevoren.
Letter to San Zaw Htway
San Zaw Htway: “Kunst was mijn protest tegen hun regels, de kleuren werden mijn woorden”. In de nasleep van de militaire coup in Myanmar op 1 februari 2021 nodigde filmmaker Petr Lom de naasten van de overleden San Zaw Htway uit om hun ervaringen en gedachtes in brieven aan deze Birmese kunstenaar en activist te schrijven. Deze korte documentaire is samengesteld uit hun woorden.
De boeddhistische San Zaw Htway doorstond 13 jaar gevangenis met wijsheid, veerkracht en gratie. De anonieme schrijvers in deze film laten zich inspireren door San Zaw Htway, wiens leven veel te kort heeft geduurd. Ze zijn in hun brieven op zoek naar hoop en weerbaarheid in deze wrede tijd. Gefilmd door de Birmese cameraman Bo Thet Htun, die de overname door het leger volgde in de maanden na de staatsgreep, en door Petr Lom, die San Zaw Htway over een periode van vier jaar volgde met zijn camera.