Vorige week kookte ik met dure zwarte linzen. Ze bleken een ideale vleesvervanger in de moussaka. Van alle vleesvervangers in het vleesvervangerschap van de supermarkt vind ik vegan gehakt/gehackt de meest overbodige. De schnitzels, burgers, roerbakstuckjes en ballen hebben een lekkere bite, en (afhankelijk van merk en type) een prima smaack. Maar vega gehakt? Het kan mij niet bekoren in bijvoorbeeld de chili sin carne, lasagne, moussaka of spaghetti bolognaise. Dan liet ik het tot voor kort liever gewoon weg, en voegde wat extra groente toe. Maar nu had ik dus de zwarte linzen ontdekt. Veel gezonder, goedkoper en lekkerder dan vega gehakt. Mijn volgende vraag was: kan het ook met de veel goedkopere groene, bruine, of rode linzen? En kan ik ook mensen die zeggen niet van de smaak van peulvruchten te houden overtuigen?
Het antwoord is “ja”. Ik gebruik 1 kop linzen per maaltijd voor 3-4 personen, en kook ze voor de zekerheid even voor. Zelfs de kritische jongste huisgenoot, zelfverklaard peulvruchtenhater, smulde ervan. Zelfs in combinatie met snijbiet, een groente waar ze ook niet van houdt.
Spaghetti bolognaise met rode linzen
Ik had toevallig geen ui meer in huis, maar wel bleekselderij en een bos snijbiet uit ons biologisch groentepakket, en een restje gesneden soepgroenten. Maak gerust je eigen spag bol recept, maar dan met linzen. Ik rapporteer hier hoe ik het gemaakt heb. Een volgende keer heb ik weer andere groenten in huis en zal ik het weet anders maken. Dat is het leuke van zelf koken met basisingrediënten: het smaakt geen twee keer helemaal hetzelfde. Met een paar recepten kun je dus eindeloos variëren.
Ingrediënten:
Olijfolie, flinke scheut
2 stengels bleekselderij, in stukjes
Bosje snijbiet, in stukjes (gebruik gerust andere groenten)
Restje soepgroenten
3 teentjes knoflook, uit de pers
Oregano: een flinke hoeveelheid (ca 1/2 eetlepel gedroogde oregano)
Tomatenpassata: 400 gram
1 kop rode linzen, voorgekookt in 2-3 koppen water
Zout en peper, eventueel een bouillonblokje.
Fruit alle groente aan in de olie, laat de oregano op het laatst ook een minuutje meebakken. Voeg passata en linzen met kookvocht toe, en voeg naar smaak zout toe of eventueel een bouillonblokje. Laat even pruttelen terwijl je de pasta kookt.
Serveer met pasta naar keuze, bestrooi met wat versgemalen peper en garneer eventueel met wat verse basilicum.