• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

8 juli 2023 door Jana Verboom

Ik wil het hier even hebben over eiwitten. Als ik vertel dat ik geen vlees en zuivel eet, vragen mensen vaak of ik wel genoeg eiwitten binnenkrijg, met mijn (vrijwel) veganistische dieet. Ik vond dat nooit een probleem, ik ben redelijk gezond – en heb bovendien begrepen dat de meeste mensen juist meer eiwitten consumeren dan gezond voor ze is. Op een gegeven moment was ik toch wel benieuwd, en ik installeerde een app. Het resultaat van een week bijhouden wat ik eet:  Ik hoef me geen zorgen te maken. Als je je voedingsstoffen binnenkrijgt van vlees en melkproducten, en daarnaast ‘lege calorieën’ consumeert zoals die in frisdrank, bier, chips, suiker, witte rijst, wit meel, witte pasta, dan gaat het niet zomaar goed als je ineens vlees en zuivel weglaat, vooral omdat die ‘lege’ voedingsmiddelen nauwelijks voedingsstoffen zoals eiwitten bevatten. Maar als we die minder gezonde voedingsmiddelen zoveel mogelijk weglaten en een dieet aanleren gebaseerd op noten, volle granen en de daarvan gemaakte producten (dus havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst) en peulvruchten, gaat het goed. Ik verwijs ook graag naar koeien. Koeien zetten gras en kruiden om in melk, vlees, botten, en kalfjes. Wij zouden dat niet redden op een dieet van voornamelijk gras, omdat wij maar één maag hebben en andere micro-organismen. Ook zijn wij geen herkauwers. Maar met wat hoogwaardiger plantaardig voer (dan gras, dan chips en frisdrank), kunnen we het prima redden – behalve dat onze darmflora geen vitamine B12 aanmaakt, in tegenstelling tot koeien, schapen, paarden, en andere herbivoren. Dat is wel even een aandachtspuntje. Daarom neem ik zo nu en dan een B12 vitaminepil.

De vegaklassierers uit andere landen bevatten niet altijd genoeg eiwitten om als volwaardige maaltijd te dienen. In Frankrijk krijg je vaak ratatouille voorgeschoteld, op den duur zou je tekorten krijgen van alleen ratatouille-achtige schotels. Ook de Griekse vegaklassiekers van afgelopen twee afleveringen zijn niet allemaal even eiwitrijk, maar hun witte reuzenbonenschotels en de linzenschotels (dat recept heb ik niet opgeschreven) maken veel goed. Peulvruchten bevatten van alle plantaardige voedingsmiddelen waarschijnlijk de meeste eiwitten.

Daarom vandaag weer een variant op de bruinebonenburger. Simpel, duurzaam en goedkoop. Eerder al maakte ik Joke’s bruinebonenburgers (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/). Vandaag maak ik ze enigszins volgens een recept van Yvette van Boven. Alleen al de bruine bonen bevatten 50 gram eiwit.

Ingrediënten voor 6 grote of 12 kleine burgers

  • 250 gram bruine bonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels chipotlesaus (ik gebruikte die van La Morena)
  • kopje (ca. 50 gram) havermout
  • 50 gram vegan feta, in kleine blokjes
  • 1 groot ei (vegan variant: vervang het ei door 100 gram gepureerde zoete aardappel, of een scheut kookvocht van de bruine bonen)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie om te bestrijken

Was de bruine bonen en week ze ca. 8 uur in. Kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Op de mijne stond 40-50 minuten, ik heb ze 15 minuten gekookt in de snelkookpan en daarna laten staan nagaren. Laat uitlekken (bewaar eventueel het kookvocht voor een soep of saus of om ei te vervangen)

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de bonen gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ca. 15 minuten tot ze wat droger zijn. Fruit in de tussentijd de paprika en ui in de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, tot de groente zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en chipotlesaus toe en bak nog 1 minuut mee.

Doe de bonen, havermout, feta, ei en de gebakken groente uit de pan in de kom en prak met een pureestamper of vork alles door elkaar (of gebruik de keukenmachine – maar het hoeft niet glad).

Vorm er met schone natte handen of met een ijsbolletjeslepel 6-12 burgers van. Ik maakte bolletjes en drukte die plat met een vork. Verdeel de burgers op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met een lik olijfolie en bak ze in de nog voorverwarmde oven (van de bonen) op 200 °C ca.20 minuten, keer ze halverwege, en bestrijk eventueel opnieuw met olijfolie.

Dit recept is een variant op dat uit De Streken van Van Boven over de Hollandse pot, uitgezonden op 20 juni 2023. Het origineel vind je hier: https://www.avrotros.nl/streken-van-van-boven/recepten/detail/recept-voor-zwarte-bonenburgers/. Yvette gebruikt zwarte bonen uit blik. Dat kan natuurlijk ook!

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Natuur, Onderwijs, Voedsel Tags: bruinebonenburgers, eiwitten, vega klassiekers, Yvette

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
  2. Tien jaar Boeddhistisch Dagblad
  3. B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer
  4. B’eter – Vegetarisch in het AGV tijdperk

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De via negativa voor nitwits
    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.