Half januari beëindigde het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen en Mechelen zelf het lidmaatschap van de Boeddhistische Unie België (BUB). De reden was volgens het bestuur onvrede -‘barbertje moet hangen’- over het afhandelen van de klacht van vier ex-leden van Ehipassiko die in januari bij de BUB een klacht hadden ingediend over het gebrek aan transparantie bij Ehipassiko over het door de BUB vastgestelde grensoverschrijdend gedrag en misbruik van zijn positie als leraar Paul Van hooydonck van het centrum.
Het opheffen van het lidmaatschap van de BUB zou op 30 januari in een extra vergadering aan de leden worden voorgelegd, maar die vergadering ging niet door door onder meer het vrijwillig uittreden van Ehipassiko
Hoe is de positie van de BUB ten opzichte van de vier klagers na het uittreden van Ehipassiko? Wat voor middelen heeft deze koepel om invloed uit te oefenen bij niet aangesloten boeddhistische organisaties in België over het bewaken van de persoonlijke integriteit binnen boeddhistische centra? Is de BUB een reus op lemen voeten? Het BD legde deze vraag voor aan de voorzitter van de BUB, Carlo Luyckx.
Carlo Luyckx: ‘De vraag over het verder afhandelen van de klachten over misbruik en gebrek aan transparantie binnen Ehipassiko is terecht, nu deze organisatie zelf het lidmaatschap van de Boeddhistische Unie van België beëindigd heeft. In deze situatie lijkt het ons noch aangewezen noch mogelijk om een rol op te nemen in hun huidig beleid. De BUB kan er alleen over waken dat haar lidverenigingen het Ethisch en Deontologisch Charter respecteren dat zij hebben ondertekend om lid te worden van de BUB.
De erkenning van het boeddhisme in België is expliciet vermeld in de regeringsverklaring van 2 oktober 2020. Het wetsontwerp dat in 2022 op het Parlement zal ingediend worden, voorziet de erkenning van de Boeddhistische Unie van België als enig representatief orgaan van het boeddhisme in België. Binnen dit kader staat de BUB garant dat iedereen die interesse heeft in de studie en de praktijk van het boeddhisme in alle veiligheid aan de activiteiten van haar aangesloten verenigingen kan deelnemen. In dit opzicht verbaast het ons dat meer dan twee weken na hun ontslagname, op de website van Ehipassiko nog steeds het logo van de BUB staat met de misleidende vermelding dat zij lid zijn van de BUB en het Ethisch en Deontologisch Charter hebben ondertekend. We veronderstellen dat dit een vergetelheid is.
Het is mogelijk dat in de toekomst de BUB op de hoogte wordt gebracht van misbruik binnen verenigingen die geen lid zijn of niet meer lid zijn van de BUB, maar wel stellen boeddhistisch te zijn. In dat geval kan de BUB niet rechtstreeks optreden, maar zal zij zeker de bevoegde autoriteiten op de hoogte brengen. De BUB zal dan alles in het werk stellen om de slachtoffers bij te staan.
Wat betreft de vraag wat de BUB gaat adviseren aan de vier vrouwen die op 12 januari jl. klacht hebben ingediend over psychologisch, institutioneel en spiritueel misbruik tijdens de periode dat Ehipassiko nog lid was bij de BUB, is het ons doel hen zoveel mogelijk bij te staan, en dit met name binnen de mogelijkheden die de rol van onze Contactpersoon Integriteit voorziet. Voor een eventuele vraag om verdere gespecialiseerde bijstand zullen we beroep doen op bevoegde hulpverleners.’
De redactie van het BD heeft het bestuur van Ehipassiko in het kader van hoor- en wederhoor om een reactie gevraagd.