We kletsen heel wat af, dat is waar. Maar om op bezoek te gaan bij een wildvreemde, daar een uur lang zwijgend bij elkaar te zitten, en dan weer te vertrekken zonder een woord te wisselen, is een ander uiterste.
Het gebeurt al in bijna 500 huiskamers in Nederland en wordt ‘Stadsverlichting’ genoemd. Een initiatief van Tijn en Kris Touber. De deelnemers denken dat samen stil zijn en mediteren een positief effect heeft op hun omgeving. Ze zijn vol vertrouwen in de mensen die zij in hun huis toelaten en sluiten de kille samenleving buiten. In een poging om die van binnenuit, vanuit de huiskamer dus, te veranderen.
In september 2011 maakte een collega mij enthousiast over het boeddhisme. Ik ben erover gaan lezen en het boeide me enorm. Op die manier kwam ik ook in aanraking met meditatie, dat mediteren erg goed voor je is om je hoofd leeg te maken. Ik zat heel vaak diep in gedachten, en nam veel zaken die belangrijk voor me waren niet goed meer in me op.
Dit kwam voornamelijk omdat ik me enorm veel zorgen maakte over mensen in mijn directe omgeving.
Ik nam me voor om eens onder begeleiding te gaan mediteren en kwam via internet terecht bij de sangha ‘Tegen de stroom in’, vlak bij mij in de buurt. Iedere maandag als ik niet hoefde te werken ging ik naar de sangha om daar drie kwartier te mediteren en ruim een uur les te krijgen over de dharma. Daardoor ging ik echt na verloop van tijd merken dat ik weer meer informatie in me opnam, rustiger werd, anders tegen problemen ging aankijken en vrolijker werd.
Op een gegeven moment werd ik door dezelfde collega die mij attendeerde op het boeddhisme, uitgenodigd om met hem mee te gaan naar Rhoon, dicht bij Rotterdam. Het bleek om een zogenoemd ‘Stadsverlichting-project’ te gaan. In de huiskamer van een wildvreemde een uur lang stil zitten en niet praten. Aangezien ik meer wilde mediteren dan alleen bij de sangha, en thuis er niet zo aan toe kwam, ben ik met hem meegegaan.
Die mensen stellen op de tweede zondag hun huis beschikbaar om gezamenlijk een uur lang te mediteren. De intentie is dat, dat door het gezamenlijk en gelijktijdig te doen in honderden huiskamers in heel Nederland, positiviteit het universum wordt ingestuurd. Stilte is zo belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving.
Volgens onderzoekers is er een meetbaar effect dat het tegelijk mediteren een positief effect heeft op de stad waar dat gebeurt. Zo zou er minder criminaliteit zijn, komen er minder mensen op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen en zijn er minder verkeersongevallen. Dit heet het Maharishi- effect.
Ik ben nu een paar keer in Rhoon geweest, bij Yvonne die de meditatie leidt en een eigen meditatieruimte heeft. De keren dat ik daar was waren er ongeveer zes mensen. Gelijkgestemde mensen, die hetzelfde willen als ik. Tijdens de meditatie werd er een zacht ontspannend muziekje opgezet, en na afloop was er thee. Het is een stille zit. Er zijn geen kosten aan verbonden. Tijdens de meditatie kan je zelf bepalen of je rechtop op een kussentje wilt zitten, of op een kussentje met je rug tegen een muur. Heel erg ontspannen.
Tijdens het theedrinken, en ook erna wordt er nagenoeg niet gesproken. Vooraf wordt ook gezegd dat, als je hier behoefte aan hebt, je de ruimte zonder iets te zeggen mag verlaten.
Ik vind het prettig om naast het mediteren in de sangha hier ook eens per maand met anderen stil te zijn. Om mee te werken aan een betere wereld, maar ook om zelf meer onder begeleiding te kunnen mediteren.