Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden. Omdat je niet een deel van de smaak met het kookvocht afgiet, hebben ze ook een intensere smaak. Roosteren is bovendien een gemakkelijke manier van koken. Zet de oven aan, snijd de groenten, hussel ze met wat olie en kruiden, doe ze op een bakplaat in de oven en de rest gaat vanzelf.
Ik begin met enkele algemene tips en geef tot slot twee recepten.
- Elke oven is anders, dus je moet misschien een beetje experimenteren. Zelf rooster ik meestal op 200 graden, maar ik kom ook recepten tegen waarin op 225 of meer graden wordt geroosterd.
- Snijd de groenten in gelijke stukken, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Als je verschillende soorten door elkaar gebruikt, kun je overwegen de groente die de meeste tijd nodig heeft eerder in de oven zetten en de andere er later in etappes bij doen (zelf doe ik rustig bijvoorbeeld aardappelen, ui, winterpeen, knolselderij, pastinaak en pompoen bij elkaar). Als een deel van de groenten al gaar is en de rest nog niet, zou je de gare groente er eerder uit kunnen halen. Hieronder volgen indicatieve roostertijden. In geval van twijfel 5-10 minuten langer roosteren.
- Schep de groenten om met een beetje olie, zodat ze van alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Je hoeft de bakplaat dan niet in te vetten.
- Leg de groenten bij voorkeur naast elkaar, in één laag op de bakplaat.
- Sommige ovens bakken niet helemaal gelijkmatig, in dat geval is het gewenst om de bakplaat halverwege de baktijd om te keren (voor en achterkant), of bij twee platen boven elkaar om boven en onder halverwege om te wisselen.
- Of de groenten gaar zijn kun je controleren door er met een vork in te prikken. Asperges: rooster de geschilde asperges gedurende 10-15 minuten. Bieten: plakken in 20-30 minuten roosteren, of rooster de bieten in hun geheel, in ca. 1 uur. Paprika’s: verwijder de lijsten, snijd de paprika’s in stukken. Rooster 25-30 minuten. Broccoli: rooster de broccoli in roosjes ca. 20-25 minuten. Zet de temperatuur niet te hoog (200°) Spruitjes: halveer de spruitjes en rooster 20-25 minuten.
Pompoen: rooster stukjes schoongemaakte pompoen (schillen hoeft niet) in 30-40 minuten. Knolselderij, Wortel, Pastinaak: 20-25 minuten. Bloemkool: rooster de roosjes in ca. 30 minuten. Aubergine: grote stukken in 30-40 minuten, plakjes (bijv. voor de moussaka) in 20-25 minuten. Venkel: snijd de bol in partjes en rooster 35-40 minuten. Sperziebonen: snijd de steeltjes van de sperziebonen en rooster ze gedurende 20 tot 25 minuten. Aardperen: hoeven niet geschild te worden. Snij in grote stukken en rooster gedurende 15-20 minuten. Uien: schil en snijd de ui in partjes of plakjes. Rooster gedurende 30 minuten. Aardappelen: hoeven niet geschild te worden. Snijd ze in de gewenste vorm: halve aardappelen, partjes, plakjes of friet. Bak afhankelijk van de grootte 20-45 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Aanrader: aardappelen met olijfolie en rozemarijn! Zoete aardappelen: schil en snijd in blokjes. Rooster 30-35 minuten. Tomaten: kunnen worden geroosterd in hun geheel of in stukken in 30-35 minuten. Courgette: plakken of blokjes roosteren in 15-20 minuten.
Geroosterde groenten kunnen warm, lauw of koud geserveerd worden als voorgerecht, bijgerecht, in een maaltijdsalade, of (met een sausje) over rijst of pasta. Met een rauwkostsalade erbij vormen ze een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gebakken aardappel met verschillende soorten groenten.
Recept 1: Sperziebonen met cranberries en walnoten (bijgerecht voor 4 personen)
- 750 gram sperziebonen, schoongemaakt en ontdaan van steeltje. • 4 teentjes knoflook, gepeld en in kwarten gesneden • 2 eetlepels olijfolie • 1theelepel zout • ½ theelepel gemalen zwarte peper • ¼ theelepel suiker • 1-2 theelepels citroenrasp • ½ – 1 eetlepel citroensap • ½ kopje gedroogde cranberries • ½ kopje walnoten Verwarm de oven voor op 225 graden. Hussel de bonen met knoflook, olijfolie, zout, peper en suiker en stort op een bakplaat. Rooster de bonen gedurende 15 minuten, schep om, en rooster dan nogmaals 10 minuten tot ze bruine vlekjes vertonen en een beetje beginnen te verschrompelen. Meng de geroosterde boontjes met de citroenschil, citroensap, cranberries en walnoten. Proef en voeg indien gewenst nog wat zout, peper citroenrasp of citroensap toe. Klaar!
Recept 2: Curry met aubergine en pompoen (4 personen)
- 1 middelgrote aubergine
- 1 kleine pompoen, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
- Enkele eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1grote knoflookteen, gesnipperd
- 1 eetlepel geraspte gember
- 2 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel venkelzaad
- ½ theelepel gemalen kardemom
- royale mespunt kaneel
- een pluk draadjes saffraan
- 3 eetlepels rozijnen
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- Handvol gebrande cashewnoten (of andere noten)
Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de aubergine en pompoen in blokjes van gelijke grootte. Hussel met olie en wat zout. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster de groenten 30 minuten, tot ze gaar zijn en goudbruine randjes krijgen.
Fruit intussen de ui glazig in wat olijfolie, roerbak de knoflook en gember enkele minuten mee, roer er dan de kerriepoeder, kaneel, kardemom en het venkelzaad door, samen met de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten op een zacht vuurtje bakken, al roerend om aanbranden te voorkomen. Giet er de kokosmelk bij, breng aan de kook en voeg de saffraan toe. Laat de curry een vijftal minuten trekken op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als je van een natte curry houdt (spoel daarmee het blikje kokosmelk om).
Meng de geroosterde groenten door de currysaus. Breng het geheel op smaak met zout, indien gewenst (hoeft waarschijnlijk niet als je gezouten cashewnoten gebruikt). Strooi er de cashewnoten over. Serveer met rijst of noedels.
De oorspronkelijke bronnen voor de recepten in deze bijdrage vind je op
http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-guide-to-roasting-vegetables/
http://www.onceuponachef.com/2011/11/roasted-green-beans-with-cranberries-and-walnuts.html
http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/nazomercurry-met-aubergine-en-pompoen/