‘Dit boek is je alarmbel. Het is geschreven voor iedereen die niet goed is geïnformeerd over de pandemie die eraan zit te komen: die van de kunstmatige intelligentie.’ Zo begint Mo Gawdat zijn nieuwe boek Griezelig slim. Rond 2050 zal kunstmatige intelligentie een miljard keer intelligenter zijn dan de mens, dus een kracht bezitten die ons kan maken of breken.
Kunstmatige intelligentie kan met de snelheid van het licht informatie verwerken zonder afgeleid te raken. Ze kan in de toekomst kijken, resultaten voorspellen – maar waarom is die vooruitgang toch ook griezelig?
Dat komt door ons. Mensen ontwerpen de algoritmen die bepalen hoe kunstmatige intelligentie werkt, waardoor de verwerkte informatie een onvolmaakte wereld weerspiegelt.
Gaat het dan de verkeerde kant uit? Dat hoeft zeker niet: in Griezelig slim toont Mo Gawdat, auteur van de internationale bestseller De logica van geluk, wat we kunnen doen om machines de juiste dingen te leren. Met zijn ruim dertig jaar ervaring in de frontlinie van de techsector is volgens de uitgever niemand beter dan hij in staat om uit te leggen hoe de kunstmatige intelligentie zich nu ontwikkelt.
Gawdat laat zien waarom we de koers van kunstmatige intelligentie nú moeten verleggen om de aarde en onszelf in veiligheid te brengen. Dit boek biedt daarmee een optimistische blauwdruk voor een bijzonder uitdagende toekomst.
‘Mo Gawdat schrijft met menselijke intelligentie over kunstmatige intelligentie. Hij inspireert met een combinatie van realisme en optimisme.’ − Charles Groenhuijsen, journalist
Mo Gawdat is voormalig chief business officer van Google [X], serie-ondernemer en auteur van de internationale bestseller De logica van geluk. Griezelig slim is zijn tweede boek.