De overheid heeft alle besturen van boeddhistische pagodes toestemming gegeven het Pchum Ben of Voorouderdag festival te houden- weliswaar met verscherpte corona preventieve en controlemaatregelen. Het festival maakt een integrerend deel uit van de Cambodjaanse kalender en wordt beschouwd als een belangrijke religieuze feestdag voor alle boeddhistische volgelingen.
De ceremonie wordt gewoonlijk gedurende 15 dagen gehouden, van de eerste tot de vijftiende van de Khmer-maand ‘Putrobot’ (tussen september en oktober op de westerse kalender). De eerste veertien dagen worden ‘Kan Ben’ of ‘Dak Ben’ genoemd, terwijl de vijftiende of laatste dag bekend staat als ‘Ben Thom’. Het Pchum Ben-festival vindt plaats van 22 september tot 6 oktober.
De pagodebesturen krijgen instructies van de overheid om het festival veilig te laten verlopen zodat boeddhisten eraan kunnen deelnemen zonder bang te hoeven zijn het coronavirus op te lopen. Iedereen die naar de pagodes komt moet een gezichtsmasker dragen, zijn lichaamstemperatuur opmeten, zijn handen ontsmet of wast en zich strikt houdt aan sociale distantie.
Pchum Ben is een tijd van het jaar waarin Cambodjanen hun overleden voorouders herdenken, die zeven generaties teruggaan. Volgens het Khmer-geloof reïncarneren mensen bij hun dood, maar degenen met een slecht karma kunnen niet reïncarneren maar zitten vast in de geestenwereld. Tijdens Pchum Ben worden deze zielen uit de geestenwereld bevrijd en zwerven ze over de aarde op zoek naar voedsel. Daarom brengen Cambodjanen in deze periode offers naar de pagodes, omdat ze niet willen dat de geesten van hun overleden familieleden tevergeefs naar offers zoeken.
De pagodes zitten meestal vol met mensen die hun beurt afwachten om voedseloffers te overhandigen aan boeddhistische monniken, die ze doorgeven aan hun overleden familieleden. Behalve voedsel worden er ook geld, bloemen, kleding en andere basisbenodigdheden voor het dagelijks leven geofferd. Men gelooft dat de geesten met deze offergaven hun levende verwanten zullen zegenen met geluk in ruil.