Slechts tien jaar geleden namen de Birmese theravada monniken nog deel aan de zogeheten Saffraan Revolutie in Birma. In augustus en september 2007 demonstreerden duizenden monniken op vreedzame wijze in verschillende steden tegen de militaire regering, ook wel junta genoemd, die Birma al sinds 1962 in z’n greep houdt.
Maar het kan verkeren, Sitagu Sayadaw (84), een van de favoriete boeddhistische monniken van de leider van het Birmese militaire regime, generaal-majoor Min Aung Hlaing, vergezelt momenteel de tweede man van de junta op zijn huidige reis naar Rusland, wat de opinie dat hij dicht bij de gewelddadige leiders van de junta staat, nog eens lijkt te bevestigen.
De monnik reist met vice-opperbevelhebber generaal Soe Win, die nu in Moskou is om de slotceremonie van de Internationale Legerspelen-2021 bij te wonen. De monnik verblijft in het Myanmar theravada Boeddha Vihara klooster in Moskou, waar onder andere Min Aung Hlaing en zijn vrouw donateurs van zijn.
De reden achter de missie van de monnik naar Moskou is nog niet bekend. Zijn plotselinge reis naar Moskou op dit moment is vrij ongebruikelijk voor een boeddhistische monnik, omdat boeddhistische religieuzen niet geacht worden te reizen tot volgende maand, nadat de vastentijd voorbij is.
De monnik werd ooit door veel boeddhisten in Birma vereerd vanwege zijn uitgesproken kritiek op de dictatuur, maar is sinds de staatsgreep van februari dit jaar in de ogen van zijn vroegere volgelingen in ongenade gevallen door zijn bijna totale stilzwijgen over de dodelijke acties van Min Aung Hlaing tegen tegenstanders van het regime.
Terwijl vele jonge boeddhistische monniken bijna dagelijks de straat op gingen om zich tegen het regime te verzetten, liet Sitagu Sayadaw nooit na Min Aung Hlaing en zijn vrouw te ontvangen in zijn klooster op de Sagaing-heuvel. Toen Min Aung Hlaing in maart in Naypyitaw de zegen verkreeg van hoge Birmese monniken voor de bouw van het grootste boeddhabeeld ter wereld, was Sitagu Sayadaw erbij. Op dat ogenblik werden in het hele land bijna vijf dozijn betogers door de troepen van het regime neergeschoten.