Seun Ty, een Cambodjaanse boeddhistische monnik die tot de etnische Khmer Krom-minderheidsgroep behoort, is in Vietnam gestrand nadat de Vietnamese politie zijn paspoort in beslag had genomen. Hij zou op Facebook voor de Vietnamese autoriteiten onwelgevallige berichten hebben gepost en daarmee de Vietnamese wet hebben overtreden. Volgens verschillende bronnen is hij daardoor in feite stateloos en kan daardoor niet meer naar Cambodja  terugkeren.

Seun Ty is Cambodjaans staatsburger na zijn vertrek uit Vietnam in 2003 en bezocht in Vietnam familie en vrienden. Hij werd op 2 februari door de politie gedagvaard om vragen te beantwoorden over zijn Facebook-postings. In een gesprek met Radio Free Asia (RFA) zei Seun Ty dat hij alleen tijdens zijn verblijf in Cambodja informatie had gepost over schendingen van de rechten van etnische Khmer Krom, en dat hij daarom niet onderworpen was aan wetten in Vietnam die de online gevoerde discussies beperken. De oproepen aan de ambassade van Cambodja in Hanoi voor hulp bij het terugkrijgen van zijn paspoort zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven, zei Seun Ty.

In een verklaring van 9 februari zei de in New Jersey gevestigde Khmers Kampuchea-Krom Federatie (KKF) dat Seun Ty nu in een Khmer Krom tempel, de Wat Peam Boun woont in afwachting van de oplossing van zijn zaak.

Etnisch verwant aan de Cambodjaanse stroming wordt de Khmer Krom in Vietnam geconfronteerd met ernstige beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, vergadering, informatie en beweging, terwijl de autoriteiten praktisanten van het theravada boeddhisme streng controleren. Omdat ze door Cambodjanen vaak als Vietnamezen worden gezien, worden veel Khmer Krom die in Cambodja wonen ook geconfronteerd met sociale en economische discriminatie.

Bron RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk