Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden, heeft de nieuwe Tibetaanse president in ballingschap Penpa Tsering gefeliciteerd en de Centraal Tibetaanse Administratie (CTA) geprezen voor het moedig standhouden tegen de ‘regressieve greep van Peking’. In een brief aan Tsering schreef Pelosi dat Amerika er trots op is om achter Tsering en het Tibetaanse volk te staan.
Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteerde Tsering en zegt er naar uit te zien om met hem en de CTA samen te werken om de wereldwijde Tibetaanse diaspora te ondersteunen. De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken stuurde ook een felicitatiebrief aan Penpa Tsering en onderstreepte het streven van het Tibetaanse volk naar zelfbeschikking en beloofde samen te werken om hun waarden van democratie, vrijheid en mensenrechten te waarborgen.
Pelosi schreef dat Tsering’s leiderschap nodig zal zijn om de zaak van vrede in Tibet vooruit te helpen. Het Tibetaanse volk zal veel baat hebben bij de ervaring die u na een lange en vooraanstaande carrière in de openbare dienst inbrengt in deze functie, luidde de brief. Nancy Pelosi prees de Tibetaanse regering in ballingschap vanwege de moedige weerstand ‘aan de repressieve greep van Peking en heeft bijgedragen aan het voortbestaan van uw prachtige taal, levendige cultuur en religieuze harmonie. Nu meer dan ooit zullen uw vastberaden stem en onvermoeibare leiderschap als Sikyong nodig zijn om deze vitale traditie voort te zetten en de zaak van de vrede vooruit te helpen,’ voegde de brief eraan toe.
Meer dan 60 jaar nadat de Dalai Lama na de Chinese inval in Tibet tot ballingschap in India werd gedwongen, blijft de veerkracht van het Tibetaanse volk de wereld inspireren, merkte zij op. ‘Amerika is er trots op aan uw zijde te staan en aan de zijde van het Tibetaanse volk.’
De Chinese regering bezette Tibet in 1950 en heeft sindsdien geprobeerd de regio te controleren. De Dalai Lama (85) had eerder aangekondigd dat hij op zijn 90ste zal beslissen of hij gereïncarneerd moet worden. De laatste jaren heeft China zijn inspanningen geïntensiveerd om de Dalai Lama uit het religieuze leven van de Tibetanen te verwijderen en om hun identiteit te verpletteren.