Fietsers gedrapeerd in Tibetaanse sneeuwleeuwenvlaggen in Taipei, Taiwan, promootten gisteren een zogenoemde 10 maart herdenking van de 60ste verjaardag van de Tibetaanse opstand van 1959 tegen de Chinese overheerser van Tibet. Hoewel het zeventienpuntenakkoord voor de Vreedzame Bevrijding van Tibet uit 1951 religieuze vrijheid en autonomie voor Tibetanen beloofde, is geen van beiden gerealiseerd onder de regering van de Volksrepubliek China, zo stelde Cycling for a Free Tibet oprichter Tashi Tsering in een persconferentie.

Tashi noemde Tibet als voorbeeld voor Taiwan wat er zou kunnen gebeuren als Taiwan de eenwording door ‘één land, twee systemen’ zou goedkeuren. China waarschuwde Taiwan onlangs dat het mogelijk geweld zal gebruiken om de onafhankelijke staat, die vrijwel door geen ander land wordt erkend, aan het grondgebied van China toe te voegen.

Taiwan moet kijken naar wat er in Tibet is gebeurd alvorens met China te onderhandelen, vinden de burgerrechtgroepen. Leden ervan fietsen door Taipei, Taichung en Kaohsiung, en hebben een bijeenkomst op 10 maart gepland om de 60ste verjaardag van de Tibetaanse opstand tegen China te herdenken.

De demonstratie van gisteren was de eerste fietstocht van de groep, die bestaat uit een tiental mensen van het netwerk Taiwan Association for Human Rights en andere niet-gouvernementele organisaties.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk