Op 6 december zendt de Boeddhistische blik 2 documentaires uit. Dharma Nectar om ca 15.00 uur en Reizen langs de stilte om 15.30 uur op NPO2.
Dharma Nectar – Bijen en boeddhisme in Vietnam. Een documentaire van Madelon Hooykaas.
Portret van Hung Nguyen, een Vietnamese zenboeddhist uit Nederland, die zijn kennis als imker in zijn moederland aan toekomstige generaties doceert. Hij laat hen zien hoe ze op duurzame wijze bijen kunnen houden en honing kunnen oogsten.
Hung heeft in 2016 het imkerproject in Pleiku opgezet, om enerzijds weeskinderen en dagarbeiders het imker ambacht bij te brengen, zodat ze inkomen kunnen vergaren met de verkoop van hun eigen honing. Anderzijds hoopt hij zo ook de natuur van centraal Vietnam te beschermen door het ecologisch evenwicht via de bestuivingen van bijen veilig te stellen.
Hung groeide op in Saigon en besloot als zeventienjarige te vluchten, omdat hij niet in het leger van het socialistische Vietnam wilde dienen. Hij vertrok in een klein bootje en dobberde met 66 bootvluchtelingen op zee. De motor had het begeven en na één dag hadden zij geen water meer. Op de derde dag heeft een Nederlands containerschip de vluchtelingen opgepikt. Zo is Hung Nguyen in 1980 in Nederland terecht gekomen. Van huis uit was hij rooms katholiek grootgebracht. Pas in Nederland is hij in contact gekomen met het boeddhisme van de Vietnamese zenmonnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh. Hung specialiseerde zich in ICT, maar zijn hart ligt bij de natuur. Hij volgde op latere leeftijd een imkercursus en geeft nu les in imkeren aan jongeren in het Wilhelminapark in Rijswijk. Hij financiert sociale projecten in Vietnam met de verkoop van de honing “Dharma Nectar” die hij daar oogst en hoopt zo iets terug te kunnen geven aan zijn geboorteland.
Tijdens de reis bezoekt hij ook de Tu Hieu Tempel in Hue, waar Thich Nhat Hanh als jonge monnik werd ingewijd en waar hij nu weer verblijft na zijn zware hersenbloeding in 2014.
Reizen langs de stilte
“Het verwelken is deel van de schoonheid. Dat is iets natuurlijks, dan kijk je ook precies met dieptezicht naar de wereld. Dan zie je wat er is, maar ook wat er achter aan het gebeuren is… of het oude daarachter weggaat… Je komt in contact met de diepere laag van het bestaan.” Kristin Verellen.
Reizen langs de stilte is een contemplatieve film over de kracht van stilte. Met de recente lockdowns wereldwijd is stilte plotseling voor iedereen heel tastbaar geworden. Drukke steden en snelwegen vielen stil, pleinen en straten bleven leeg en het sociale leven kwam tot stilstand. De rust die deze nieuwe werkelijkheid teweegbrengt, roept verschillende emoties op, want in ons jachtige bestaan zijn momenten van contemplatie schaars. Maar, de stilte overvalt ons en roept misschien wel evenveel angst op als dat we er behoefte aan hebben. Wat is stilte nu eigenlijk behalve de afwezigheid van geluid? Tegenwoordig gaat het over zoveel meer dan geluid alleen. Zo gaat het ook over aandacht. Oude en nieuwe media verspreiden immers een onophoudelijke stroom aan informatie die voortdurend om onze aandacht vechten. Constant online aanwezig zijn, op de hoogte en bereikbaar zijn is de nieuwe norm in onze samenleving. De gewenning aan sociale media en het grote aanbod aan informatie en desinformatie heeft ertoe geleid dat de hedendaagse mens vervreemd is geraakt van stilte. Stilte lijkt een synoniem geworden te zijn voor stilstand, eenzaamheid en verveling. Anderzijds zien we dat mensen meer en meer overprikkeld raken en dat de behoefte aan stilte en onthaasting groeit.
In de caleidoscopische documentaire van regisseur Pat van Boeckel benadert hij dit thema via uiteenlopende ontmoetingen met mensen en reist hij langs plekken die hem eerder iets over stilte hebben geleerd. Zo komen een oude Sioux opperhoofd en de zenmeester Thich Nhat Hanh voorbij, die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. De Belgische psychotherapeut en dichter, Kristin Verellen, vertelt hoe haar leven plotseling tot stilstand was gekomen toen haar partner, fotograaf Johan van Steen, door een bomaanslag in de metro van Brussel was omgekomen. Of hoe landschapsfilosoof en schrijver Ton Lemaire in Frankrijk de stilte opzoekt en daar het belang van de natuur en wandelingen onderstreept, omdat het je weer in contact brengt met het grotere geheel en het besef daar onderdeel van te zijn.