Leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap vragen internationale aandacht voor de zaak van de Tibetaanse dissident Lodoe Gyamtso, die na het opleggen van een nieuwe straf, die deze week is aangekondigd, de langst zittende politieke gevangene dreigt te worden sinds de Chinese machtsovername van Tibet in 1951.
Gyamtso (57) jaar, ook bekend als Sogkhar Lodoe Gyamtso, zat al in totaal 23 jaar in de gevangenis na twee eerdere veroordelingen voordat hij na zijn arrestatie vorig jaar, toen hij protesteerde voor het Potalapaleis in Lhasa tot een gevangenisstraf van 18 jaar werd veroordeeld, zo melden Tibetaanse ballingen aan de Voice of America (VOA). Als de straf officieel wordt bevestigd en hij de volledige straf uitzit, zal hij in totaal 41 jaar gevangenisstraf hebben uitgezeten, waardoor hij niet alleen de langst zittende bekende Tibetaanse politieke gevangene is, maar ook de langst zittende politieke gevangene, volgens het Guinness Book of World Records.
Het nieuws van de straf werd woensdag gepubliceerd op de website van de Tibetaanse regering in ballingschap. Enkele leden van het Tibetaanse parlement riepen tijdens een zitting in Dharamsala op om prioriteit te geven aan de zaak van Gyamtso en het op het internationale podium te brengen.
‘Hij is iemand die door de lokale bevolking wordt geprezen als een held en alle Tibetanen hebben grote eerbied voor hem,’ zegt het parlementslid Atrug Tseten. ‘Hij ging helemaal naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en verklaarde dat hij zijn wereldvredescampagne voor de rest van zijn leven zou voortzetten.’
Gyamtso voltooide zijn eerste 21-jarige straf in 2013 en werd vrijgelaten uit de Drapchi gevangenis in Lhasa. Twee jaar later werd hij opnieuw gearresteerd nadat hij protesteerde tegen een bevel van de Chinese regering dat Tibetanen tijdens een officiële militaire ceremonie in de regio Nagchu tijger- en luipaardvellen moesten dragen. De Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider, had jaren eerder aangedrongen op een stopzetting van het dragen van wilde dierenhuiden.
Kort voor zijn protest in de nabijheid van het Potalapaleis vorig jaar plaatste Gyamtso een videoboodschap op sociale media waarin hij verklaarde dat hij een ‘wereldvredesbeweging’ opstartte. ‘Honderden van onze helden, onder wie de martelaar Thubten Ngundrup, hebben zich ingezet voor de wereldvrede’, zei hij, gekleed in een wit gewaad, of chupa, bedoeld als symbool van onschuld. Mensenrechtengroeperingen meldden hem vanaf die dag als vermist, maar zeiden later dat hij naar de gevangenis van Sog County was gebracht.
Het Centrum voor Tibetaanse Democratie en Mensenrechten, een in Dharamsala, India gevestigde mensenrechtenorganisatie, meldde op 15 maart dat Gyamtso en zijn vrouw door een Chinese rechtbank ‘in het geheim’ veroordeeld waren.
Terwijl hij in 1995 in de gevangenis zat, leidde Gyamtso een gevangenisprotest tegen het Chinese bewind over Tibet in de beruchte Drapchi Gevangenis. Volgens Free Tibet, een in Londen gevestigde Tibetaanse mensenrechtengroep, verspreidde hij 300 handgeschreven brieven en schreeuwde hij pro Tibetaanse slogans. Als gevolg daarvan werd hij gemarteld en veroordeeld tot de doodstraf, zo melden ballingen. Na tussenkomst van de Verenigde Naties werd het doodvonnis omgezet in 18 jaar celstraf.