De feitelijke leider van Birma (Myanmar) Aung San Suu Kyi heeft haar land verdedigd tegen kritiek op de veroordeling van twee journalisten van Reuters vorige week op beschuldiging van schending van de officiële geheimhoudingswet uit het koloniale tijdperk. De twee werden afgelopen december gearresteerd en werden onlangs door een rechtbank veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Zij onderzochten het bloedbad van Rohingya moslims door politie en soldaten in het dorp Inn Din vorig jaar.
Aung San Suu Kyi’s reputatie als een icoon van democratie en mensenrechten, gevestigd tijdens haar jarenlange detentie door het voormalige militaire regime van Birma is beschadigd door haar onvermogen om zich uit te spreken tegen de wrede militaire campagne in de staat Rakhine die sinds augustus vorig jaar bijna 700.000 Rohingya moslims de grens over heeft gedreven naar Bangladesh.
Kees moerbeek zegt
Ik denk dat Aung San Suu Kyi in naam de leider van Birma is en dan als ‘burgemeester in bezettingstijd’. Maar dit goed praten door haar gaat wel erg ver.