De Birmese onofficiële leider Aung San Suu Kyi zal dit weekeinde haar land niet vertegenwoordigen op de topconferentie van Aziatische landen in Singapore. In plaats daarvan reist president Win Myint, die vorige maand werd beëdigd, naar Singapore.
Het is de eerste keer dat Aung San Suu Kyi, die ook minister van buitenlandse zaken is van het overwegend boeddhistische Birma, verstek laat gaan, sinds haar partij in 2016 aan de macht kwam. Er is geen verklaring gegeven waarom zij de top zal missen. Aung San Suu Kyi ligt internationaal zwaar onder vuur vanwege haar rol in de vluchtelingencrisis van de Rohingya moslimminderheid in Birma. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten sinds augustus vorig jaar naar Bangladesh om uit handen van het Birmese leger en boeddhistische bendes te blijven. Dorpen werden platgebrand, vrouwen verkracht en jongens en mannen vermoord. Lange tijd zweeg ze over de rol van het leger in deze, wat door de VN wordt omschreven als genocide.
Gea de Vries zegt
Verwonderd las ik onlangs onderstaand artikel.
https://boeddhistischdagblad.nl/columns/108737-knoeigelovigen/
Niet dat ik verwonderd was over de boodschap en ik zal de bedoelde boodschap dan ook zeker niet nuanceren of bagataliseren. Mijn verwondering geldt voor de beoogde doelgroep die artikel zullen lezen, namelijk mensen die zich op één of andere manier verbonden voelen met boeddhisme. Waarom dan voorbeelden vanuit andere religie halen, terwijl misstanden door de “knoeigelovigen” ook in boeddhistische religie te vinden zijn. Ik had dit linkje ook kunnen plaatsen bij onderstaand artikel:
https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/109038-109038/
In mijn bescheiden opinie kan het aanhalen van misstanden begaan door mensen van andere religie dan de beoogde lezersgroep, eerder het effect hebben van verwijdering en versterken wij-zij-gevoel dan het kritisch kijken naar de diep-menselijke problemen veroorzaakt in naam van/of vanuit de religie waar men zich misschien meer mee verbonden voelt.
Joop Ha Hoek zegt
Beste Bea, je maakt een denkfout. Veel ‘boeddhisten’ hebben een christelijke of andere achtergrond, uit het boeddhisme halen ze handvatten om om te kunnen gaan met de problemen in hun leven. In het Westen worden maar weinig mensen geboren als boeddhist. Dus ‘wij boeddhisten’, het is mij een gruwel.
Joop Ha Hoek, hoofdredacteur BD