De Birmese oppositieleider, boeddhist en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi weigert een standpunt in te nemen in het conflict tussen Rohingya moslims en Rakhine boeddhisten in het westen van Birma. Ze zei zaterdag tegen voorzitter Barroso van de Europese Commissie, die het land bezoekt, dat zij niet in een situatie is die het mogelijk maakt te kiezen.
Barroso deed een oproep het etnisch geweld te stoppen na een ontmoeting met president Thein Sein van Birma. Bij gevechten tussen de islamitische minderheid en de boeddhistische meerderheid zijn de laatste dagen bijna 90 mensen omgekomen. Door het geweld zijn zo’n 100.000 mensen hun huis ontvlucht. De hevige onlusten begonnen in juni van dit jaar, nadat drie moslims een jonge boeddhistisch vrouw hadden verkracht en vermoord.
Hele dorpen en delen van steden waar stateloze Rohingya moslims wonen zijn na gewelddadigheden van de kaart geveegd. Over en weer vinden aanvallen plaats. Het Birmese leger wordt er van beschuldigd de zijde van de Rakhine boeddhisten te hebben gekozen en het geweld aan te wakkeren.
Het bezoek van Barroso is bedoeld om de economische en diplomatieke banden aan te halen nu het land in rap tempo hervormingen doorvoert en er, na decennia van militair bewind, een burgerregering aan de macht is.
“Wij zijn ernstig verontrust door deze ontwikkelingen, en het effect daarvan op de democratisering van het land,” zei Barroso. Hij vroeg de religieuze leiders op te roepen tot kalmte.
Europa heeft per direct 4 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar als Birma garandeert dat het geld wordt gebruikt voor de getroffen gebieden. Komend jaar kan het land rekenen op nog eens 30 miljoen euro om een eind te maken aan het etnisch geweld en om hervormingen door te voeren. Volgens de BBC is er in totaal honderd miljoen US-dollar beschikbaar aan ontwikkelingshulp als er een eind komt aan economische sancties door westerse landen.
Bronnen: NOS, BBC, Reuters