Het was gisteren groot nieuws, de Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NVWA) verbiedt de Vegetarische Slager nog langer zijn waren aan te prijzen als boterhamworst of gehackt, speckjes, kipstuckjes, gehacktbal, tonyn, zelfs al wordt dat anders geschreven. In de spullen van de Vegetarische Slager zitten geen dode dieren en ze worden steeds meer verkocht. Maar dan wel onder een andere naam, vindt de NVWA. Wie zit hierachter?

De vleessector klaagt erover dat de Vegetarische Slager misbruik maakt van de ‘goede naam’ van vlees. Maar de vleessector misleidt zelf op grote schaal de consument. Varkens in Nood diende bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen de website Vlees.nl.

Misleiding

De website Vlees.nl is een initiatief van de Nederlandse vleessector. Volgens Varkens in Nood bevat de website 52 misleidende mededelingen, alleen al voor varkensvlees. Vlees.nl stelt bijvoorbeeld dat de “huisvesting is afgestemd op de behoefte van het varken.” Wie de kale, propvolle stallen uit de vee-industrie kent, weet dat dit onzin is. Er worden “gezonde en vitale biggen gefokt,” stelt Vlees.nl. Was dat maar zo; 14% van de biggen (zes miljoen dieren per jaar) crepeert op de boerderij of wordt doodgeslagen of geëuthanaseerd omdat ze te zwak zijn.

Klagen over vegetarisch vlees

In NRC van 4 januari 2017 klaagt de COV, de club die verantwoordelijk is voor 90% van de omzet van vlees, dat vleesvervangers goede sier maken met namen die op vlees lijken. Dat zorgt aldaar voor flinke irritatie. Die irritatie heeft er mogelijk voor gezorgd dat de NVWA de Vegetarische Slager wil aanpakken. De NVWA is zelden in beweging te krijgen, maar nu dus wel. Overigens benadrukt deze bewaker van ons voedsel autonoom te zijn.

Directeur Hans Baaij: “Wij roepen de NVWA op onderzoek te doen naar alle misstanden in de veehouderij en een einde te maken aan de misleidende propaganda van de vleessector. Dat lijkt mij meer prioriteit hebben dan #schnitzelgate.”

De zitting bij de RCC is vastgesteld op 29 oktober 2017 te Amsterdam.

Bron Varkens in Nood en BD.

 

Categorieën: Dierenwelzijn, Geld, Gezondheid, Nieuws, Voedsel
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu