In elf dagen tijd hebben duizenden mensen zich aangemeld als lid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) in Woerden die is opgericht om een legaal middel te kunnen bieden aan mensen (leden) die in eigen regie en op een volgens het bestuur humane en veilige wijze een waardige dood willen realiseren. Het middel is vrij in de handel en wordt in laboratoria gebruikt als conserveringsmiddel. Na inname verlaagt in een snel tempo de bloeddruk en raakt degene die het inneemt in coma om daarna te overlijden. In eigen regie betekent zonder tussenkomst van een arts of hulpverlener.
In het actualiteitsprogramma Nieuwsuur werd op vrijdag 1 september aandacht besteed aan dit middel. De coöperatie verstrekt na een half jaar lidmaatschap de naam ervan aan het lid maar verstrekt het middel zelf niet om te voorkomen dat de coöperatie aansprakelijk wordt gesteld voor hulp bij zelfdoding, hetgeen in het Nederlandse strafrecht strafbaar is. In Nieuwsuur werd ook aandacht besteed aan misbruik van het middel, dat met een kleine hoeveelheid water moet worden ingenomen maar op zich kleurloos is. Een vertegenwoordiger van de coöperatie vertelde dat bewezen is dat het middel effectief is maar in enkele gevallen ook bij moorden is gebruikt. Om misbruik te voorkomen kunnen leden het middel kopen waaraan een kleurstof is toegevoegd.
Na de uitzending van Nieuwsuur ontstond een stortvloed aan reacties op de vrijwilligers van de coöperatie: duizenden nieuwe leden, zo’n 2.000 mails en 750 telefoontjes. Het ledenaantal in Nederland staat nu op ruim 10.300 en vanuit het buitenland hebben 350 mensen zich als lid aangemeld. En er komen steeds meer leden bij.
Veiligheid
Het bestuur van de coöperatie benadrukt aandacht te hebben voor de veiligheid voor de persoon, de omgeving en de samenleving. Zo wil het de zekerheid hebben dat leden het middel alleen voor zichzelf willen verwerven en bewaren in een kleine kluis met een biometrisch slot. Leden dienen op de hoogte te zijn van de werking en bijwerkingen van het middel- zware hoofdpijn, en zijn op de hoogte van alternatieven. Er wordt een kleurstof aan het middel toegevoegd, zodat het herkend kan worden. Bij niet gebruiken wordt het geretourneerd en vernietigd.
De Coöperatie Laatste Wil gaat de leden informeren en zal het middel niet zelf verstrekken. Binnenkort gaat het bestuur met een groep willekeurig geselecteerde leden een try-out organiseren om met hen samen te verkennen wat de beste wegen zijn om het middel gezamenlijk te verwerven. Het is momenteel alleen in grootverpakking te koop, terwijl twee gram voldoende is om aan te overlijden. Autonome route betekent voor het bestuur ook dat de leden hun eigen verantwoordelijkheid nemen bij de verwerving van het middel.
Het bestuur van de coöperatie gaat wederom in gesprek met de ministeries van V&W en V&J om in gezamenlijkheid te bezien hoe zijn wensen kunnen worden vormgegeven en hoe het maatschappelijk draagvlak vertaald kan worden in een veilige aanpak. Daarvoor heeft het bestuur al eerder het idee van een proeftuin voor zijn leden geopperd en dat staat nog steeds. Vorig jaarboog de Hoge Raad zich over hulp bij zelfdoding en zijn de regels aangescherpt.
Vandaag, woensdag 13 september, zal het actualiteitenprogramma EenVandaag, om 18:15 uur op NPO1 aandacht besteden aan het laatstewilmiddel en de ontwikkelingen bij de CLW. Er zijn bij het panel van EenVandaag enquêtevragen uitgezet, in de uitzending worden de resultaten bekend gemaakt. Petra de Jong van de coöperatie zal in de studio geïnterviewd worden. De uitzending is onder voorbehoud, als er nieuws is met meer importantie wordt ze uitgesteld.