Onbedoeld heeft het bestuur van de Coöperatie Laatste Wil, waarvan leden die een half jaar lid zijn de naam van een conserveermiddel krijgen genoemd waarmee ze in eigen regie een eind aan hun leven kunnen maken, voor grote opschudding gezorgd. Mensen zijn op internet zelf op zoek gegaan naar dat middel en denken dat ook gevonden te hebben.

Een bedrijfje in Brabant, dat een conserveermiddel levert, zag de levering ervan met honderden procenten per dag stijgen. Sommige mensen bestelden meerdere potjes tegelijk. Het bedrijf is inmiddels gestopt met de levering aan particulieren die niet duidelijk kunnen maken waarvoor ze het aanschaffen. Het bestuur van de coöperatie wil niet zeggen of dit middel wordt geadviseerd om het leven te beëindigen. Het zelfmoordpoeder is in het verleden ook gebruikt voor het plegen van moorden. Volgens deskundigen, die ook maar gissen naar de naam van het poeder, laat het nauwelijks sporen na.

Het conserveermiddel dat gebruikt kan worden voor een zelfgekozen levenseinde is helemaal niet zo humaan en pijnloos als de coöperatie beweert. In het actualiteitsprogramma Nieuwsuur noemde psychiater Boudewijn Chabot een aantal bijwerkingen van het middel voordat de dood intreedt: Misselijkheid, duizeligheid, spierzwakte en het opwekken van een epileptische aanval. Chabot noemde het afschuwelijk voor de mensen die het levenseinde van een dierbare mee maken en degene die het middel inneemt om die bijwerkingen te moeten onderdaan. Overigens vermoedt de psychiater om welk middel het gaat, op basis van zijn contacten met de Australische arts Philip Nitschke, ook wel Dr. Death genoemd. Hij weet het niet zeker. De coöperatie vroeg volgens hem Nitschke enkele maanden geleden om advies over de werking van twee middelen. Eén ervan wordt gebruikt bij het doden van wilde varkens. Chabot mocht gisteren van de redactie van Nieuwsuur de naam van de twee middelen niet noemen. De Laatste Wil zegt over wetenschappelijke studies te beschikken waaruit blijkt dat het door hen gepropageerde middel wel effectief is en lijdt tot een humane dood in eigen regie.

Het conserveermiddel dat de Laatste Wil propageert zou eenzelfde effect hebben als de Pil van Drion, meer bekend als de zelfmoordpil. Chabot, die al lange tijd bezig is met onderzoek naar een humane wijze van sterven in eigen regie, noemt in zijn boek De Uitweg ook een middel dat niet in Nederland verkrijgbaar is maar wel in het buitenland en tot de dood leidt.

De politieke christelijke partij SGP wil dat Justitie ingrijpt en de coöperatie op de vingers tikt. Hulp bij zelfdoding is in Nederland een ernstig misdrijf. Laatste Wil zegt het middel niet zelf te leveren maar de leden alleen te wijzen op het bestaan ervan. De door Chabot genoemde bijwerkingen zijn volgens de coöperatie te voorkomen door het vooraf innemen van onder andere een pijnstiller en slaapmiddel.

Bron: diverse media.

 

 

Categorieën: Nieuws, Politiek, Gezondheid, Opmerkelijk, Zorg, Geluk
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk