Alle eenden willen zwemmen. Toch moeten jaarlijks acht miljoen eenden in Nederland het zonder vijver of waterbad stellen. Ze leven in een dichte stal, komen nooit buiten, en hebben geen water om in rond te zwemmen of zich mee te verzorgen. Laatste oproep aan Van Dam: help miljoenen staleenden aan zwemwater. Vlak voor onze staatssecretaris in september afzwaait, krijgt hij van Dier&Recht nog een afscheidspetitie cadeau.

De eend in de vee-industrie mag niet zwemmen Het natuurlijke gedrag van eenden bestaat uit rondzwemmen, voedsel filteren uit het water (snebberen), en zich onderdompelen en poetsen om hun verenkleed schoon te maken. Een eend zonder zwemwater is een ongelukkige eend; gedrags- en welzijnsstudies hebben dat keer op keer aangetoond.

In 2009 wilde de politiek al zwemwater In 2009 droeg minister Verburg de eenden sector op om de eenden water te verschaffen. Toen al gaven Wageningse onderzoekers aan dat het ontbreken van open water de grootste misstand is in de Nederlandse eendenhouderij. Terwijl in de Duitse deelstaat Nedersaksen de eenden in 2016 zwemwater kregen, is er in Nederland – dat zich profileert als koploper dierenwelzijn – nog altijd niets veranderd.

Help de eenden aan een cadeau Dier&Recht wil in augustus de staatssecretaris via een petitie overreden om zwemwater aan de eenden te geven, zodat hij zijn ambtstermijn met een prachtig cadeau voor de dieren kan afsluiten.

Bron Dier&Recht. Foto Pixabay.

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Dier&Recht – Acht miljoen eenden mogen niet zwemmen

  1. Johannes schreef:

    Hoe ga eenden noemen die mogen zwemmen?
    Sparteleenden??