Greenpeace-actievoerders hebben zich vanochtend vroeg ingesloten in een glazen vergaderruimte in het NUON-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost. Ze eisen serieuze onderhandelingen met de directie van NUON over een snelle sluiting van de oude Hemweg-kolencentrale in Amsterdam.

Zo’n 25 Greenpeace-actievoerders zijn bij NUON naar binnen gegaan. Eenmaal bij een volledig transparante vergaderruimte aangekomen, hebben vijf actievoerders zich ingesloten. Klimmers laten vanaf het dak een groot spandoek zakken met de tekst: “NUOFF, sluit die kolencentrale!”

Greenpeace voert al ruim twintig jaar actie tegen de vervuilende Hemwegcentrale in Amsterdam. Deze kolencentrale van NUON stoot jaarlijks 4 miljoen ton CO2 uit, gelijk aan de uitstoot van 1,8 miljoen auto’s op de weg per jaar. Daarnaast gaan grote hoeveelheden fijnstof de lucht in, en dat zorgt voor gezondheidsschade bij omwonenden.

NUON zegt volgens Greenpeace al twee jaar open te staan voor sluiting van de kolencentrale, maar wil ter compensatie een bedrag van 55 miljoen euro van de overheid. ‘Terwijl uit onderzoek blijkt dat de kolencentrale jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade veroorzaakt, laat staan de schade aan het klimaat. Wij willen dat NUON zelf verantwoordelijkheid neemt voor de vervuiling die de kolencentrale veroorzaakt en de centrale sluit,’ stelt Faiza Oulahsen van Greenpeace. ‘Alle kolencentrales moeten voor 2020 dicht om de klimaatcrisis te keren en de doelen van het Parijsakkoord te halen.’ Greenpeace vindt het heel belangrijk dat er bij sluiting goed gezorgd wordt voor de werknemers, maar dit gegeven kan niet als excuus worden gebruikt om sluiting uit te blijven stellen.

Drie maanden geleden legden verschillende partijen, waaronder energieleverancier Vandebron en Stichting Doen, in totaal €5 miljoen op tafel voor sluiting van de Hemweg. Bovenop die €5 miljoen is door ruim 42.000 burgers via de fondswervingsactie WijwillenHemweg nog eens bijna €110.000 opgehaald, en de teller loopt door.

Pand verlaten

De Greenpeace-actievoerders die zich hebben ingesloten in het hoofdkantoor van NUON hebben inmiddels telefonisch contact gehad met het bedrijf. NUON weigert te onderhandelen over de sluiting van de kolencentrale en verzoekt hen het pand zo snel mogelijk te verlaten. Nuon zegt alleen de overheid als onderhandelingspartner te zien.

AMSTERDAM – Actievoerders van Greenpeace gaan het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam binnen. FOTO MARTEN VAN DIJL / GREENPEACE

Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat & Energie: ‘Wij gaan niet weg totdat NUON komt onderhandelen over de sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg. De afgelopen maanden hebben tienduizenden burgers, maar ook bedrijven en maatschappelijke organisaties 5,1 miljoen euro op tafel gelegd en gezegd: die kolencentrale is slecht voor het klimaat, slecht voor de luchtkwaliteit, laten we hem sluiten. Een bijzondere handreiking vanuit de samenleving die NUON wegwuift. Daarom zeggen wij nu: NUON pak je verantwoordelijkheid, neem de handreiking serieus, en kom onderhandelen over een concrete sluitingsdatum voor de kolencentrale.’

Bij acties van Greenpeace staat veiligheid volgens de organisatie altijd voorop. Daarnaast verlopen de acties vreedzaam en geweldloos. Actievoerders zullen dus geen personeel bedreigen.

Na ruim zeven uur heeft Greenpeace Nederland de actie bij het NUON hoofdkantoor in Amsterdam beëindigd vanwege een kort geding. NUON weigert met Greenpeace te praten over de sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg. In plaats daarvan komen ze met een dagvaarding. “Het is bedroevend dat NUON de roep vanuit de samenleving negeert”, aldus campagneleider Faiza Oulahsen.

“Tienduizenden burgers, maar ook bedrijven, maatschappelijke organisaties tot aan Gemeente Amsterdam toe hebben een handreiking gedaan naar NUON. Het bedrijf zegt de kolencentrale wel te willen sluiten maar wil eerst een compensatie van tientallen miljoenen euro’s van de rijksoverheid. Greenpeace vraagt zich oprecht af of NUON de klimaatverandering én de doelstellingen uit het Parijsakkoord wel serieus neemt.”

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Greenpeace voert actie vanuit ‘glazen huis’ NUON

 1. G.J. Smeets schreef:

  Geachte redactie,
  hier beneden enkele opmerkingen om dit bericht in wat breder context te plaatsen.

  Klimatoloog James Hansen heeft onlangs in het tijdschrift Earth System Dynamics een artikel gepubliceerd over de stand van zaken rond de CO2 thematiek. En dat liegt er niet om. Zie hier:
  https://www.earth-syst-dynam.net/8/577/2017/esd-8-577-2017.html

  In de samenvatting van het artikel stelt Hansen:
  “Earth is out of energy balance with present atmospheric composition, implying that more warming is in the pipeline, and we show that the growth rate of greenhouse gas climate forcing has accelerated markedly in the past decade.”

  Noteer de constatering ‘…more warming is in the pipeline…’
  De analyse van klimatoloog Hansen komt erop neer dat grote ecologische & culturele schade en persoonlijk leed vanwege de globale opwarming *onafwendbaar* is. Onafwendbaar. Alle plannen van Greenpeace of Nuon ten spijt. En merk op dat James Hansen geen sufferd is, zie https://en.wikipedia.org/wiki/James_Hansen En dat het tijdschrift Earth System Dynamics geen lokaal sufferdje is, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Earth_System_Dynamics

  Hier twee koans om de tanden op te knarsen:
  – Heeft het klimaat de boeddha natuur?
  – Is de boeddha natuur klimaatgevoelig?