China heeft met het stichten van een eigen boeddhistische Nalanda Universiteit in Hainan, de autoriteiten in India op achterstand gebracht. De oorspronkelijke Nalanda-campus in Bihar, India, bijna een decennium geleden ontworpen, is nog steeds een 455 hectare groot onontgonnen gebied.

Het Chinese ministerie van onderwijs is erin geslaagd om de oprichting tot een paar weken geleden geheim te houden, toen het formeel de inschrijving van studenten bekend maakte. In september worden 220 studenten verwacht die deel gaan nemen aan de colleges. De oprichting van de universiteit in China, die al in 2014 is begonnen met slechts 14 leerlingen en 11 docenten, heeft in India tot grote verwarring geleid. China maakt deel uit van een team dat zich sinds 2006 inzet voor de wederopbouw van de Nalanda universiteit in de oude Indiase stad.

De Chinese Nalanda universiteit biedt cursussen aan in drie talen — Pali, Tibetaans en Chinees in zes richtingen — boeddhisme, Tibetaans boeddhisme en boeddhistische architectonische vormgeving en een wetenschappelijk onderzoekinstituut. De universiteit is nauw verbonden met boeddhistische centra in Thailand, Sri Lanka, Nepal en Cambodja.

De monnik Yin is benoemd tot decaan van de universiteit, hij is ook abt van de aan Lumbini verwante Chinese Zhong Hua boeddhistische tempel. Lumbini is de geboorteplaats van Boeddha.

Bron BNN. Omslagfoto Adi Ichsan.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk