Het Amerikaanse congreslid Jim McGovern wil een nieuw Amerikaans beleid in de kwestie Tibet, hij zegt dat de huidige status quo niet werkt. Amerikaanse bedrijven moeten de mensenrechten in Tibet met hun Chinese zakenpartners ter sprake brengen en onderdeel maken van hun beleid.

McGovern stelt dat de Chinese regering steeds meer maatregelen neemt tegen Tibetanen in Tibet en de Tibetaanse regio in China- er worden er steeds meer gevangengezet, zodat volgens hem de relatie met China in dat opzicht opnieuw beoordeeld moet worden. China zegt de Himalaya-regio al meer dan zeven eeuwen deel uitmaakt van het Chinese rijk en noemt de Dalai Lama een gevaarlijke separatist die uit is op een volledige autonomie van Tibet.

Vorige maand reisde McGovern in een achtkoppige delegatie onder leiding van Nancy Pelosi naar Nepal en de Noord Indiase stad Dharamsala, waar de Dalai Lama in ballingschap leeft. De Dalai Lama is geen separatist maar wil gewoon naar huis terugkeren, samen met andere Tibetaanse ballingen, zegt McGovern. De politicus stelt zich op het standpunt dat de VS China moet behandelen zoals ze ook anderen behandelen in die zin dat Chinezen die de VS willen bezoeken beperkingen wordt opgelegd. Zoals het ambtenaren, journalisten en burgers ook niet vrij staat Tibet en de Tibetaanse gebieden in China te bezoeken zonder beperkingen.

Bron VOA. Foto BD/Marc Looman.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk