Museum Volkenkunde presenteert tot en met 17 september de tentoonstelling COOL JAPAN. Een blikvanger op de tentoonstelling is een recent verworven kimono van Wafrica, een collectie van de Kameroense ontwerper Serge Mouangue, die opgroeide in Parijs en jaren in Japan woonde.

Foto Kirsten van Santen.

‘Wa’ is een oude benaming voor Japan. De kimono is gemaakt van kente, een traditionele stof die Mouangue door ambachtslieden liet vervaardigen in de Afrikaanse Ashante en Ewe-regio (Ghana en Togo). Mouangue werkte samen met bekende kimono-makers van de huizen Kururi en Odasho in Japan die van de stof deze kimono maakten. De kente-kimono is speciaal gemaakt voor een bezoek van de Japanse premier aan Kenia.

Wereldwijd voelen mensen zich aangetrokken door de iconen uit de Japanse beeldcultuur; van mode tot prentkunst en anime. Overal zijn variaties op de kimono te vinden. De kimono van Wafrica vertelt het verhaal over interculturele uitwisseling op een bijzondere manier.

Zowel kente als kimono zijn bekende iconen die een associatie met respectievelijk West-Afrika en Japan oproepen. De combinatie van deze twee culturele invloeden in één kledingstuk geeft blijk van wederzijdse waardering en beïnvloeding. In de bestaande collectie van het Nationaal Museum voor Wereldculturen bevinden zich zowel kente en waxprint als kimonocollecties. De ontwerpen van Serge Mouangue brengen deze lokale tradities bij elkaar in eigentijdse kledingstukken met een mondiaal karakter voor de moderne wereldburger.

Naast de kente-kimono, heeft het Nationaal Museum voor Wereldculturen ook een waxprint kimono van Wafrica verworven. De waxprint is geproduceerd door Vlisco (Helmond, Nederland) en gevoerd met Japanse zijde.

Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Een belangrijke verwerving voor de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, deze kimono’s, die we zonder de financiële steun van het Mondriaan Fonds niet hadden kunnen realiseren. Het allermooiste is dat we ze meteen kunnen tonen: één in de COOL JAPAN tentoonstelling en de ander in de tentoonstelling Fashion Cities Africa, die in oktober in het Tropenmuseum opent.”

De tentoonstelling COOL JAPAN is t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk