Het hoogste boeddhistisch orgaan in Birma, de Sangha Maha Nayaka, heeft de extremistische boeddhistische monnik Wirathu een spreekverbod voor een jaar opgelegd. In die tijd mag hij geen openbare lezingen geven. De monnik zaait haat door zijn uitlatingen over de in Birma wonende moslims en zorgt voor religieuze spanningen. Hij wordt het ‘gezicht van boeddhistische terreur’ genoemd.

De monnik waarschuwt dat een islamitische minderheid in Birma de macht in het overwegend boeddhistische land over zal nemen. Zijn uitspraken leidden tot fysiek geweld waarbij meer dan honderd doden zijn gevallen. Meer dan honderdduizend moslims sloegen op de vlucht. De onrust wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de anti-moslim retoriek van Wirathu, de leider van de radicale vleugel van boeddhistische monniken.

Aung San Suu Kyi’s regering staat onder sterke internationale druk om de bloedige repressie van de islamitische Rohingya-minderheid in Rakhine in de afgelopen maanden te verantwoorden. De moord op Ko Ni in februari, een gerespecteerde en spraakmakende islamitische advocaat en lange tijd Suu Kyi bondgenoot, verhoogde de spanningen. Als Wirathu het verbod overtreedt volgen sancties. Welke is niet bekend gemaakt.

Bron BNN.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu