Mannen die hun echtgenotes liefdevol bejegenen scheppen niet alleen prettige sfeer maar dragen ook bij aan een langer en gezonder leven van hun partner. Gewoon een knuffel of een reep pure chocolade zorgen al voor een enorme opkikker die bijdraagt tot een betere gezondheid van vrouwen, zegt de Utrechtse cardiologe Janneke Wittekoek.

‘Het verlaagt de stress, vrouwenharten zijn namelijk veel stressgevoeliger dan mannenharten. Bovendien werkt het bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend in de vaatwanden en zorgt het voor een explosie van antioxidanten en gelukshormonen.’ Binnenkort presenteert Wittekoek, haar boek ‘Het Vrouwenhart’, een pleidooi voor betere zorg voor de harten van vrouwen.

Elke dag sterven er 59 vrouwen aan hart- en vaatziekten, meer vrouwen dan mannen. ‘Ruim 80% hiervan kan worden voorkomen’, aldus Wittekoek. ‘Vrouwen leuren vaak weken, maanden tot zelfs jaren in het medische circuit met hun ernstige hartklachten. Ze worden niet serieus genomen of herkend door hun huisarts of cardioloog, met als gevolg een hartinfarct of overlijden’.

De Amersfoortse Heleen van Wezep (45) is hier een voorbeeld van. Na een hartinfarct belandde ze niet op de hartbewaking, maar thuis in haar woonkamer. ‘Ik had hartkloppingen, duizelingen, moest enorm transpireren en was erg moe’, vertelt ze. ‘Maar de artsen vonden mijn klachten niet acuut genoeg en ik wist zelf eigenlijk ook niet precies wat er mis met me was. Pas na weken kwamen ze erachter dat het aan mijn hart lag. Intussen was mijn hartspier al onherstelbaar beschadigd en moest ik jaren revalideren.’

Yvonne Vlasblom (59) uit Breda liep tien jaar rond met hartklachten en zat volgens verschillende cardiologen slechts in de overgang. Ze had last van nachtzweten, vermoeidheid, hartkloppingen en hoge bloeddruk. ‘Ik wist dat er iets niet klopte’, zegt Yvonne. ‘Maar geen cardioloog nam het serieus of wist wat hij er mee aan moest. Pas sinds vorig jaar weet ik door cardiologe Janneke Wittekoek dat de kleine vaten rondom mijn hart verstopt zitten. Ik heb nu andere medicijnen en voel me herboren.’

Wetenschappelijke onderzoeken van het hart zijn tot nu toe slechts gebaseerd op mannen. Onderzoek met vrouwen is ingewikkelder, en dus ook duurder, vanwege de invloed van hormonen. ‘Maar een vrouwenhart geeft bij afwijkingen andere klachten’, aldus Wittekoek. ‘Vrouwen ervaren geen druk op de borst en tijdens een katheterisatie zijn er meestal geen grote afwijkingen te zien in hun kransslagaderen. Hun probleem zit vaak in de kleine bloedvaten (90%) van het hart.’

Cardiologe Wittekoek wil vrouwen, huisartsen en cardiologen voorlichten over de werking van het vrouwenhart, zodat er uiteindelijk minder vrouwen zullen sterven aan hart en vaatziekten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar de gezondheid van vrouwen.

Bron uitgeverij Lucht.

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Politiek, Gezondheid, Zorg, Geluk
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Cardiologe Wittekoek – Liefdevolle aandacht voorkomt hartklachten bij vrouwen

  1. Wulf schreef:

    Vooral dat eerste stukje in dit artikel spreekt me erg aan en vind ik een bijzondere kijk van een cardioloog: ‘Mannen die hun echtgenotes liefdevol bejegenen scheppen niet alleen prettige sfeer maar dragen ook bij aan een langer en gezonder leven van hun partner. Gewoon een knuffel of een reep pure chocolade zorgen al voor een enorme opkikker die bijdraagt tot een betere gezondheid van vrouwen’, zegt de Utrechtse cardiologe Janneke Wittekoek. Daarna werd het tekstueel weer een ‘gewone’, wetenschappelijke cardioloog. Door een nieuwe vrouwspecifieke harten-geneeskunde in het ziekenhuis zou 80% sterfte voorkomen kunnen worden. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar het percentage met de eerstgenoemde methode waar ze mee begon: liefdevol bejegenen-gewoon een knuffel-verrassen met een reep pure chocolade. Vraagt het geven van liefde maar kost veel minder geld.