Extremistische boeddhistische nationalisten hebben zondag in Yangon, Birma (Myanmar) gepoogd een islamitische religieuze ceremonie te stoppen. Het is olie op het vuur na een bloedige militaire campagne tegen Rohingya moslims in de noordelijke Rakhine-staat.

Tientallen mensen, onder leiding van een handvol boeddhistische monniken, marcheerden naar het YMCA-centrum waar de ceremonie plaatsvond. De monniken eisten volgens getuigen dat de ceremonie zou worden stilgelegd. De aanwezige politie trad niet op tegen de groep nationalisten, zo zeggen getuigen. Het festival wordt al zeven jaar op die plek gehouden, niet eerder was er sprake van een verstoring of vorm van geweld tegen de organisatoren.

Sinds 2012 is er veel geweld tussen radicale boeddhisten en moslims in Birma. In de afgelopen jaren zijn moskeeën vernield, religieuze rechten van moslims aangetast, zoals het ritueel slachten van vee tijdens het festival van Eid al-Adha. Tienduizenden moslims sloegen op de vlucht en verblijven nu in vluchtelingenkampen. Meer dan honderd werden vermoord. De spanningen raakten tot een kookpunt na aanvallen op een politiepost langs de grens met Bangladesh, in oktober 2016, waar de regering Rohingya-opstandelingen onder leiding van buitenlandse strijders en ondersteund met geld uit het Midden-Oosten, de schuld van gaf.

Bron AFP/BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Boeddhisten verstoorden islamitische ceremonie

 1. Ujukarin schreef:

  Eng. Een aanverwante link, kreeg ik via FB van studenten die toch wel erg pro-Buddhanazi bleken:

  http://www.religionmind.com/2016/10/why-did-buddhist-monk-lead-mob-group.html#EpejhirorKcacCbF.01

  Goebbels, en heel wat hedendaagse politieke bewegingen ook in het Westen, hebben hier goed werk verricht :-(

  With folded palms,

 2. Joop Ha Hoek schreef:

  In Birma vindt onder de Rohingya moslims een genocide plaats. Dat zeggen de VN, internationale mensenrechtengroepen. Gepleegd door boeddhisten. De Amerikaanse president Obama heeft de voormalige oppositieleider Aung San Suu Kyi opgeroepen de omstandigheden van de Rohingy’s te verbeteren en hun niet door Birma erkende rechten te respecteren. Zij- winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, hecht meer aan het zitten op het pluche van regeringsbankjes dan aan mensenrechten. Macht corrumpeert. Inderdaad worden er in Birma ook boeddhisten om het leven gebracht. Geweld roept geweld op. Maar die aantallen staan niet in vergelijking met die van de Rohingá’s, al is elke dode door geweld er een te veel.

  • kees moerbeek schreef:

   Graag even een nuancering, Joop.

   Mijn nuancering doet niets af aan de genocide op de Rohingya’s. Zij zijn een etnische groep in Birma. Een van de zovele etnische groepen, maar die anderen hebben door een bloedige burgeroorlog wel een eigen status. Dat wil niet zeggen dat de gelijkschakeling van Birma gestopt is. Akelig.

   Niet alleen christenen en moslims worden vervolgd. Zij hebben hun eigen goedgeorganiseerde kanalen om zich te verweren, anders dan niet- en andersgelovigen. Ik ga er hier niet over uitwijden.

   Je gaat voorbij aan de grove mensenrechtenschendingen van hindoes en boeddhisten in de Chittagong Hills Tract in Bangladesh. Laat ik het een etnische zuivering noemen, maar ik ben geen jurist. Er is ook een cynisch, mogelijk geopolitiek spel aan de gang waarvan vervolgde boeddhisten in Bangladesh en vervolgde Rohingya’s in Birma het slachtoffer zijn.

   Birma en Bangladesh zijn zwaar besmet wanneer het gaat om mensenrechten van etnische groepen en geloofsovertuiging heeft daar weinig mee te maken.

   De situatie in Birma met de Rohingya’s in Rakhine (Arakan) is nauw verweven met de situatie in Bangladesh met boeddhisten (en hindoes) letterlijk enkele kilometers verder.

   Zowel de ‘burgerregeringen’ van Bangladesh (islamitisch) als die van Birma (boeddhistisch) hebben een zeer slechte reputatie als het gaat om de mensenrechten van etnische groepen.

   Vluchtelingen (boeddhisten) uit Chittagong Hills Tract in Bangladesh worden gerepatrieerd naar Birma naar Rakhine. Vluchtelingen uit Rakhine (moslims) worden gerepatrieerd naar Chittagong Hills Tract in Bangladesh.

   Al of niet gemanipuleerde berichten door wie dan ook op de social media hebben geleid tot brandstichting, moord e.d. in zowel Rakhine en Chittagong Hills Tract.

   Het is gemakkelijk oordelen over Aung San Suu Kyi, Joop.

 3. Ujukarin schreef:

  Klopt, dat was ook mijn respons naar die studenten. Voor hun was echter 1 boeddhist vele malen belangrijker dan duizenden moslims. Roept bij mij (plaatsvervangende) schaamte op…

  With folded palms,