De Tibetaanse schrijver Gudrub (41) is het 53ste slachtoffer van zelfverbranding sinds het voorjaar van 2009 in Tibet. Hij stak zichzelf afgelopen donderdagmorgen in brand, op een markt in Kham Driru, in het Nagchu gebied in de Tibetaanse autonome regio. Dat hebben anonieme bronnen meegedeeld. Het slachtoffer zou zijn overleden.

Dezelfde bronnen zeiden dat de schrijver alvorens tot zijn daad te komen, slogans riep die opriepen tot de bevrijding van Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama naar zijn vaderland.

In een geschreven verklaring, die in handen is van een nu in Australië wonende voormalige klasgenoot van de schrijver, roept Gudrub zijn landgenoten op zich te verenigen en solidair te blijven en de moed niet te verliezen, als het om de vrijheidsstrijd gaat.

De schrijver keerde in 2005 naar Tibet terug na een studie aan de Sogar School in Dharamsala (India). Zijn dood komt zeven dagen na een bijeenkomst van vierhonderd Tibetaanse bannelingen uit zesentwintig landen, waarin opgeroepen werd een eind te maken aan deze vorm van protest.

 

Bron: RFA

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk