Het Nederlandse ministerie van defensie begint dit jaar met een yogadocentenopleidingen onder leiding van Johan Noorloos, yogadocent, schrijver en oprichter van De Nieuwe Yogaschool. Het doel is dat elke militair in de luchtmacht, landmacht en de marine de gelegenheid krijgt om yoga te beoefenen.
Militairen worden opgeleid tot yogadocent, zodat ze in binnen- en buitenland op verschillende plekken les kunnen geven aan militairen. Zo wordt yoga efficiënt en op een breed vlak geïntegreerd. Het ministerie gelooft volgens Noorloos in de positieve effecten van yoga en vindt het belangrijk om dit op grote schaal aan te bieden. Speciale yoga programma’s worden gestart, voor zowel militairen die nog uitgezonden worden als militairen die wellicht getraumatiseerd thuiskomen. Preventief worden tools aangeboden om met extreme stress om te gaan en na de missie zijn er programma’s ter bevordering van zowel fysiek als mentaal herstel.
Volgens het ministerie van defensie dragen militairen grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties.
Petra Klene zegt
Is het defensie bekend dat ook Yoga, waarschijnlijk bedoelen ze Hatha Yoga, zeer goed in staat is om onderliggende stress en frustraties onder de deksel te houden? Dat het lijkt of de deelnemers geweldig opknappen van de Yoga maar nog meer in staat zijn innerlijke zaken te verbergen? Het kan leiden tot een soort coping gedrag….
Kay zegt
Effect van yoga is niet niks, en niet meer dan placebo effect. Voor vipasana en mindfulness gaat het zelfde op. De boeddhistische methoden zijn na 30 à 40.000 uur mediteren/bidden wel wat significanter dan een placebo effect. Dus na zeer lange tijd. Ik zie niet dat deze yoga benaderingen of boeddhistische meditaties op korte termijn een reëel effect sorteren op stress. Hiervoor bestaat gewoonweg geen stevig wetenschappelijk bewijs.
Frans-Jozef zegt
Mooi dat in deze bedrijfstak yoga wordt geïntroduceerd. Waarom zou je daar negatief tegenover moeten staan? Elk stukje positieve energie is toch meegenomen in deze.